mojama – αποξηραμενος τονος εξ αραβιας!

Στην όμορφη Cádiz της Ισπανίας παρασκευάζεται και καταναλώνεται εδώ και αρκετούς αιώνες ένας παστός τόνος , που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο τόνος κόβεται σε φιλέτα και παστώνεται σε θαλασσινό αλάτι. Έπειτα πωλειται και, φυσικά, διατηρείται για πολύ καιρό. Ο τόνος αυτός καταναλώνεται κομμένος σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν τον παστουρμά.

Το όνομα του αλίπαστου είναι mojama, λέξη αραβική , που ίσως σας θυμίσει το μουσαμά (ή μουχιαμά στα Κρητικά!) , αφού έχει κοινή ρίζα με αυτόν!

Λέγεται ότι οι Ισπανοί ψαράδες της Cádiz έμαθαν την τεχνική αυτή παστώματος από τους Άραβες, άριστους γνώστες της αποξήρανσης τροφών!

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon