las princesas delicadas

Το σημερινό παραμύθι μάς έρχεται από την Ισπανία. Σε αυτό γίνεται χρήση μίας λέξης , που στην πορεία άλλαξε μάλλον η σημασία της. Αυτή η λέξη είναι η λέξη ‘delicada’.

Στο εν λόγω παραμύθι έχει την έννοια της ‘ευαίσθητης, φιλάσθενης’, έννοια που είχε παλαιότερα. Σήμερα, τη χρησιμοποιούμε κυρίως για να δηλώσουμε την ‘λεπτεπίλεπτη,λεπτή, απαλή’.

Το παραμύθι έχει ως εξής:

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, τρεις πριγκίπισσες, η Σουσάνα, η Χουάνα και η Άννα. Ήταν πολύ όμορφες και είχαν πάντα μεγάλη διάθεση για παιχνίδι. Οι πατέρες τους, οι βασιλιάδες, ήταν περήφανοι, γιατί οι κόρες τους δεν αρρώσταιναν ποτέ.

Άλλα μία μέρα, ξαφνικά, οι τρεις πριγκίπισσες έγιναν πολύ ευαίσθητες και όλα άλλαξαν….

Η Σουσάνα μια μέρα περπατούσε ήρεμα στον κήπο της, όταν ξαφνικά έπεσαν πάνω στο κεφάλι της λίγα ροδοπέταλα. Η πριγκίπισσα έπεσε κάτω απότομα, με έναν τρομερό κρότο και λιποθύμησε. Οι γιατροί κατάφεραν να τη θεραπεύσουν, αλλά η Σουσάνα έμεινε ευαίσθητη για πάντα.

Μία άλλη μερα η Χουάνα ξυπνησε με μία φοβερή πληγή στην πλάτη. Όταν έψαξαν την αιτία του ατυχήματος, διαπίστωσαν ότι προήλθε από μία ρυτίδα στο σεντόνι του κρεβατιού της. Οι γιατροί καταφεραν να τη θεραπεύσουν, αλλά η Χουάνα έμεινε ευαίσθητη για πάντα.

Βλέποντας αυτα, οι τρεις βασιλιάδες αποφάσισαν να φτιάξουν μία μεγάλη, κρυστάλλινη σφαίρα και να φυλάξουν μέσα την πριγκίπισσα Άννα, την πιο όμορφη από όλες. Ετσι , κανείς δε θα μπορούσε να της κάνει κακό.

Έτσι κι έγινε και , μέσα σε λίγες μέρες, η πριγκίπισσα Άννα μπήκε στη σφαίρα της, να περάσει εκεί την υπόλοιπη ζωή της. Οι τρεις βασιλιάδες ήταν πολύ περήφανοι για την ιδέα τους και πίστευαν ότι δε θα συνέβαινε ποτέ τίποτα κακό στην Άννα.

Όμως, μια μέρα, ένα κουνουπι κατάφερε να μπει στη σφαίρα. Δεν τσίμπησε την πριγκίπισσα, αλλά, από τον ρεύμα αέρα που προκάλεσε το πέταγμά του, η Αννα αρρώστησε. Οι γιατροί μπόρεσαν να θεραπεύσουν το κρύωμά της, αλλά η πριγκίπισσα έμεινε ευαίσθητη για πάντα.

Ακόμα οι βασιλιάδες δεν ξέρουν ποια από τις τρεις είναι η πιο ευαίσθητη…

Κατηγορία: ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon