καθρεδρικος ναος μεσκιτα της κορδοβα

Το πιο σημαντικό μνημείο της Κόρδοβα είναι ο “καθεδρικός ναός της Μεσκίτα της Κόρδοβα” (στα αραβικά τζαμί), αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί δείγμα “ένωσης” του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. (Η πόλη διατηρεί σαν κυρίαρχο το αραβικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική της)

Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως: έχει 19 νάρθηκες και διπλή καμάρα με 856 κολώνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς το 13ο αιώνα, το τέμενος μεταβλήθηκε στον Καθεδρικό ναό της πόλεως και αργότερα ξανακτίσθηκε μερικώς.

Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φερδινάνδου Γ’ της Ισπανίας, οπότε και χτίστηκαν και το ανάκτορο Αλκάζαρ και το φρούριο της Καλαχόρα. Το τελευταίο χτίστηκε το 1369 από τον Ερρίκο Β΄ της Καστίλης για να υπερασπίσει την πόλη από τον αδερφό του, Πέτρο Α΄ της Καστίλης. Τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και τον 19ο αιώνα ως σχολείο θηλέων. Το Αλκάζαρ ήταν αρχικά φρούριο χριστιανών μοναχών το 1328, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι από τον Αλφόνσο ΙΑ΄.

ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Το εσωτερικό του Τεμένους της Κόρδοβα

Πανοραμική άποψη

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon