θεματα και λυσεις Ισπανικων / πανελλαδικες 2013

Στο site xenesglosses.eu είναι πλέον διαθέσιμα τα θέματα των φετινών πανελληνίων εξετάσεων στο ειδικό μάθημα των Ισπανικών. Επίσης είναι διαθέσιμες και οι λύσεις-απαντήσεις των θεμάτων σε αυτόν τον σύνδεσμο για να τις δείτε.

la bamba

Σήμερα θα ακούσουμε ένα πολύ ανεβαστικό τραγούδι από τον Ritchie Valens. Μιλάμε φυσικά για το ‘la bamba’, ένα θρυλικό μεξικανικό κομμάτι που κινείται σε σαφείς λατιν ρυθμούς. Θα ακολουθήσει μετάφραση των στίχων σε σχόλιο.

Κανε μια δωρεα στο Καστεγιανο!!

Το castellano.gr ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα μία ιστοσελίδα, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Ωστόσο, μια χείρα βοηθείας από εσάς, για την κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων και του κόπου-χρόνου μας, είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

el gaucho

Η λέξη ‘gaucho’ υποδηλώνει τον Αργεντίνο cow-boy, διότι ως γνωστόν οι ‘αγελαδάρηδες’ δεν είναι μόνο βορειοαμερικάνικο προσόν. Οι Gauchos λοιπόν κάποτε αποτελούσαν την πλειοψηφία των επαρχιωτών, ενω κύρια ενασχόλησή τους ήταν η κτηνοτροφία – κυρίως βοοειδή, με την μοσχαρίσια μπριζόλα να αποτελεί σπασιαλιτέ τους- και το κυνήγι.

el país

H El País είναι αναμφισβήτητα μία από τις γνωστότερες ισπανικές εφημερίδες – για πολλούς η γνωστότερη – . Η διάσημη αυτή καθημερινή εφημερίδα δημοσιευσε το πρώτο της φύλλο το 1976-σχετικά πρόσφατα, δηλαδή- , ενώ ανήκει στην εταιρεία Τύπου PRISA.

pastel de choclo

Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή που μας έρχεται από τη Χιλή. Ουσιαστικά το σημερινό μας πιάτο είναι μία αλμυρή καλαμποκόπιττα, όσο και εάν το όνομα παραπέμπει σε γλυκό (pastel=γλυκό, τούρτα). Είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της Χιλής, ενώ θα έλεγα ότι θυμίζει το δικό μας μουσακά. Μπορεί να

suena el run run-estopa y rosario

Μία πολύ μεγάλη επιτυχία που μας ερχεται απο την Ισπανία. Το τραγούδι ερμηνεύουν η Rosario, που είναι Ισπανίδα με τσιγγάνικες ρίζες και το επίσης ισπανικό συγκρότημα estopa.Ακολουθούν οι στίχοι και η μετάφραση σε σχόλιο

Sidirópoulos – La hora del “stuff” (live video)

Στο σημερινό μίνι αφιέρωμα στην μνήμη του Παύλου, με την αφορμή της επετείου του θανάτου του, θα ακούσουμε ένα τραγούδι του σε συνοδεία με τους στίχους του τραγουδιού μεταφρασμένους στα Ισπανικά.
close
Facebook IconTwitter Icon