arrastre de latas – ενα θορυβωδες εθιμο της cádiz

Στην πανέμορφη και μαγευτική (αχ!) Cádiz της Ισπανίας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο ένα παράξενο και πολύ πρωτότυπο έθιμο, που ονομάζεται ‘El arrastre de latas’. Τα παιδιά της πολης λοιπόν μαζεύουν (κατά την περίοδο των Χριστουγέννων) άδεια κουτάκια αναψυκτικών , τα οποία και δένουν σε ένα γερό σχοινί.

Στις 5 του Γενάρη, που είναι και η επίσημη μέρα του εθίμου, τα παιδια βγαίνουν στους δρόμους με τα κουτάκια τους και αρχίζουν να τα σέρνουν στους δρόμους της πόλης, κάνοντας, φυσικά, απίστευτο θόρυβο! (arrastrar , άλλωστε , σημαίνει ‘σέρνω’ και lata είναι το ‘κουτάκι’).

Η παράδοση θέλει τα παιδιά να προσπαθούν να υπενθυμίσουν με αυτόν τον τρόπο στους μάγους να τους φέρουν τα δώρα το βράδυ!

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εθίμου, που συνοδεύονται, βέβαια, πλέον από τους γονείς τους, καθώς οι εποχές δεν είναι τόσο ανέμελες όσο κάποτε.

Ο θόρυβος είναι απίστευτος!

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
3 Comments
  1. 12 έτη ago
    constantinos faridis

    γιατί ΤΗΣ Cádiz και όχι του Κάντιθ; (αφηστε που στα Ελληνικά είναι Κάδιξ όπως ηταν αρχικα στα λατινικα, δηλαδη Cadix). Η λογικη του οτι εξυπακούεται η λέξη πολη δεν ειναι ορθη, διοτι τοτε θα έπρεπε να λεμε η Μπιλμπλαο, η Βαλιαδολίδ, η Μιλανο, η Παρίσι, η Αλγέρι κλπ..,

    • 12 έτη ago
      Rosa

      ευχαριστουμε για την πληροφορια περι της ελληνικης ονομασιας της πολεως αλλα μας ηταν ηδη γνωστη
      https://www.castellano.gr/?p=3836
      εγω με τη σειρα μου να ρωτησω γιατι να πουμε :no: του καντιθ :no: και οχι :yes: του καδιθ :yes: ?

  2. 12 έτη ago
    constantinos faridis

    La ciudad fue fundada con el nombre de Gádir (en grafía fenicia

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon