Η περιπτωση της Olivenza

Η Olivenza (Οlivença στα πορτογαλικά) είναι πόλη και δήμος στην δυτική πλευρά της επαρχίας της Badajoz. Έχει πληθυσμό γύρω στους 12.000 κάτοικους και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα. Απέχει 428 χλμ. από την Μαδρίτη και 274 χλμ από την Λισαβόνα. Είναι το μόνο έδαφος που παραδοσιακά διεκδικεί η Πορτογαλία από την Ισπανία εδώ και αρκετούς αιώνες.

Ιδρύθηκε στα μέσα του 12ου αιώνα, αφού ο ο Alfonso IX της Λεόν κατάφερε να διώξει τους Μαυριτανούς από την περιοχή. Με την συνθήκη της Alcañices το 1297, το βασίλειο της Καστίλλης παραχωρεί το τότε χωριό της Olivenza στην Πορτογαλία. Η περιοχή παραμένει υπό το πορτογαλικό στέμμα ως και το 1657 που κατακτήθηκε από τον ισπανό δούκα του San Germán, για να επιστραφεί πάλι το 1668 με το σύμφωνο της Λισαβόνας. Για δεύτερη φορά, το 1801 η Ισπανία εισβάλει στην πόλη κατά την διάρκεια του “πολέμου των πορτοκαλιών”.

Τελικά η Πορτογαλία αναγκάζεται να αποδεχτεί με την λήξη του πολέμου την ισπανική κυριαρχία. Υστερα από δύο αιώνες ηρεμίας, το ζήτημα της Olivenza επανέρχεται το 2003 στο προσκήνιο με αφορμή ένα το “The world Fact Book” της CIA το οποίο ανέφερε ότι η πορτογαλική πλευρά δεν αναγνωρίζει την ισπανική κυριαρχία στην Olivenza χαρακτηρίζοντας την ως το δικό της “Gibraltar”. Παρόλα αυτά, το 2008 υπογράφτηκε τη “Διακύρρηξη της Olivenza”, η οποία είχε ως σκοπό την περαιτέρω συνεργασία των ισπανικών και πορτογαλικών δήμων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δίνοντας έμφαση στην κοινή πολιτιστική και ιστορική τους κληρονομιά, αφήνοντας στην άκρη τις εδαφικές διεκδικήσεις.

Περπατώντας σήμερα στην Olivenza, θα παρατηρήσετε ότι η αρχιτεκτονική της είναι περισσότερο πορτογαλική παρά ισπανική και ότι τα ισπανικά που μιλιούνται στην περιοχή έχουν προφανή επιρροή από την πορτογαλική γλώσσα.

Πηγή: wikipedia

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon