ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Ας δούμε λοιπόν πως εορτάζουν τις άγιες τούτες ημέρες οι φίλοι μας οι Χιλιανοί… Καταρχάς και εκεί τα Χριστούγεννα πέφτουν καλοκαιριάτικα και έτσι τα παιδιά έχουν την τιμητική τους αφού είναι εντελώς ξεκούραστα από μαθήματα και υποχρεώσεις…

Τα Χριστούγεννα λοιπόν οι οικογένειες τις Χιλής προσπαθούν να συγκεντρωθούν μαζικά! Δηλαδή συγκεντρώνεται ολόκληρο το σόι… από Προγιαγιάδες μέχρι Δισέγγονα (ως γνωστόν σε αυτές τις χώρες παντρεύονται από πολύ μικροί) και όπως καταλαβαίνεται τα σπίτια πλημμυρίζουν από κόσμο και γίνεται ένας μικρός χαμός από ευχές εκατέρωθεν κτλ!

Όπως γνωρίζετε οι Λατινοαμερικάνοι είναι πολύ πιστοί καθολικοί, με αποτέλεσμα να τηρούν αυστηρά την νηστεία των 9 ημερών! Όσον αφορά το θέμα της διακόσμησης των σπιτιών , δεν διαφέρει και πολύ από τις κλασσικές Χριστουγεννιάτικες (δένδρα,φάτνες κτλ)…

Όσον αφορά τα γαστρονομικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα , τα τρόφιμα που συνηθίζονται είναι διάφορα είδη κρέατος , ρυζιού και πουτίγκας αλλά συνήθως το φαγητό προσφέρεται μετά τα μεσάνυχτα που αλλάζει η μέρα και πάει Χριστούγεννα (όπως κάνουμε εμείς μετά τις 12 το βράδυ της Ανάστασης με την μαγειρίτσα!). Κλασσικό επιδόρπιο είναι το Pan de Pascua το οποίο είναι κέικ φρούτων! ( Pascua ειναι το Πασχα στα Ισπανικά, αλλά οι Χιλιανοί το προτιμούν τα Χριστουγεννα). Αγαπημένα ποτά της ημέρας είναι το rompón και η cola de mono (γνωστό και ως ουρά του πιθήκου)

Αφού λοιπόν την παραμονή αλλάξει η μέρα και φάνε και πιούνε και ανταλάξουν ευχές , τα παιδιά πάνε για ύπνο , ενώ οι ενήλικες κάθονται και πίνουν και γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!!

Σημαντική φιγούρα των Χιλιανών Χριστουγέννων είναι ο Viejito Pascuero ο οποίος είναι ο Άγιος Βασίλης αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος από τον χοντρούλη τον συνηθισμένο , διότι οι καμινάδες στην Χιλή είναι πολύ μικρότερες και ο κανονικός Papa noel δεν χωράει!!!
πετρουλα dvd πετρουλα sirina πετρουλα download petroula καμα σουτρα

Κατηγορία: ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon