rosa león

Η Ρόζα Λεόν (Μαδρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 1951) είναι Ισπανίδα τραγουδίστρια και πολιτικός.

Ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 μέσα από το μουσικό σχήμα “Rosa y Jorge” , το οποίο αποτελείτο από την ίδια και τον Jorge Krahe.

Το σχήμα έκανε εμφανίσεις σε διάφορες περιοχές με μουσικό ύφος που άρχιζε ήδη να αναγγέλει μια ορισμένη κοινωνικο-πολιτική κριτική. Ηχογραφεί το πρώτο της κομμάτι “Las cuatro y diez” το 1972, ενώ το 1973 ηχογραφεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “De alguna manera”, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα τραγούδια του Luis Eduardo Aute και τις μελοποιήσεις δύο ποιημάτων του Mario Benedetti.

Το 1975 δημοσιεύει το “Al Alba”, που περιλαμβάνει και το ομώνυμο τραγούδι, επίσης του Aute. Σύμφωνα με τα λόγια του στιχουργού, το τραγούδι αυτό πραγματεύεται με κριτική διάθεση την ποινή του θανάτου που οδήγησε στις τελευταίες εκτελέσεις κατά τη δικτατορία του Φράνκο στις 27 Σεπτεμβρίου 1975.

Μετά την ηχογράφηση του άλμπουμ “Tiempo al tiempo” το 1978, το οποίο δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα σε επίπεδο πωλήσεων, η Ρόζα Λεόν δε βγάζει καινούριο δίσκο παρά μόνο το 1983, όταν κυκλοφορεί το “Rosa se está buscando en el espejo”, που περιλαμβάνει την επιτυχία “¡Ay paloma!”.

Έκτοτε κυκλοφορεί δίσκους τακτικά, ξεχωρίζοντας με την παραγωγή “Amigas mías” (1986) και τέσσερις δίσκους ηχογραφημένους για το παιδικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχει περισσότερο αφιερωθεί στην παραγωγή άλλων καλλιτεχνών (El Consorcio, María Dolores Pradera, Clara Montes…) παρά στην ερμηνεία.

Ανέκαθεν αναμεμειγμένη στα πολιτικά πράγματα, η Ρόζα Λεόν προσχώρησε το 1977 στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας. Τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την υποστήριξη του οποίου διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στη Μαδρίτη από το Μάιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2007. Έκτοτε, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Αύγουστο του 2008 διορίστηκε διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Καζαμπλάνκα.

Πηγή:Βικιπαιδεία

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon