Τα…portuñol (ή portunhol)

Tα Portuñol (ή Portunhol σύμφωνα με την πορτογαλική ορθογραφία) είναι μια διεθνής τεχνητή γλώσσα (interlingua) προερχόμενη από την μείξη της πορτογαλικής με την ισπανική. Η “γλώσσα” αυτή είναι δημοφιλής στα σύνορα πορτογαλόφωνων και ισπανόφωνων χωρών όπως για παράδειγμα οι περιοχές κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με την Παραγουάη.

Επειδή σε αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι από νεαρή ηλικία έχουν εξοικειωθεί και με τις δύο γλώσσες, ασυνείδητα χρησιμοποιούν λέξεις και εκφράσεις και από τις δύο γλώσσες, δεδομένου ότι τα ισπανικά και τα πορτογαλικά είναι οι πιο κοντινές λατινογενείς γλώσσες.

Για παράδειγμα, brasilero αντί για brasileiro (Pt) και brasileño (Es), sugo από την μίξη των λέξεων suco (Pt) και jugo (Es), voi από το ισπανικό voy κτλ.

Δεν υπάρχει λεξικό και κανόνες επειδή αυτή η “γλώσσα” ειναι τεχνητή, ο κάθε ομιλητής της την μιλάει με τον δικό του τρόπο. Στην πράξη, τα portuñol είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι δύο γλώσσες είναι τόσο πολύ όμοιες που με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει δυνατή η επικοινωνία μεταξύ ενός ισπανόφωνου με ένα πορτογαλόφωνο.

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
1 Comment
  1. 12 έτη ago
    Rosa

    χαχα κοιτα τι μαθαινει κανεις

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon