οι αραβες στην ισπανια

Επί της Χαλιφείας του 5ου Χαλίφη της Ιερουσαλήμ, του Ουαλίντ Α’ ή Βαλίντ Α’ (705-715) Δυναστεία Ομμεϋάδων συνέβει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ιστορία όχι μόνο των Αράβων αλλά και της Ευρώπης και μάλιστα με τα δεδομένα της εποχής ίσως και παγκόσμια.

Ο νόμιμα διεκδικών τον ισπανικό Θρόνο Ακύλλας εκάλεσε τους Άραβες για να τον βοηθήσουν εναντίον του σφετεριστή βασιλέως των Βησιγότθων του Ροδρίγου (ή Ροδερίχου). Έτσι οι Άραβες εισέβαλαν στην Ισπανία καταλαμβάνοντας το Γιβραλτάρ. Νικήσαντες τους Βησιγότθους έγιναν κύριοι πολλών περιοχών(716). Συνέχισαν όμως τις εκστρατείες τους και εντός των Γαλλικών εδαφών φθάνοντας μέχρι τη Ναρμπόν (720). Γρήγορα όμως εκδιώχθηκαν μετά την ήττα που υπέστησεν στη μάχη της Πουατιέ.

Παραταύτα στην Ισπανία εδραιώθηκαν πολύ καιρό επηρεάσαντες το τοπικό πολιτισμό και τη τέχνη έντονα. Όλα τα μνημεία αυτής της περιόδου σήμερα στη Ισπανία αποτελούν πόλο έλξης ιδιαίτερου θαυμασμού. Επίσης μέσω των Αράβων έφτασε στην Ευρώπη το σκάκι.

ΠΗΚΗ : WIKIPEDIA

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
1 Comment
  1. 12 έτη ago
    juan_griego

    Χωρίς την αραβική επίδραση, η ισπανία θα ηταν διαφορετικη. Ειναι τυχεροι που ειχαν τους άραβες, ήταν πολυ πιο μπροστά από τον σκοταδισμό των χριστιανικών βασιλείων της εποχης

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon