μικρες συμβουλες για βαρκελωνη

Με αφορμή το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει η φίλη μου ,δεσποινίς Ρία, στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω ένα άρθρο με ορισμένα μικρά tips που αφορούν ολιγοήμερους ταξιδιώτες στην πανέμορφη Βαρθελόνα!

ΚΑΡΤΑ Τ-10

Οι συγκοινωνίες στην Βαρκελώνη είναι γενικά φθηνότερες από των Αθηνών (edit: τώρα που ξανατσέκαρα τις τιμές ακρίβυναν και είναι πλέον ακριβότερα της Αθήνας). Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μία κάρτα Τ-10, η οποία είναι κάρτα 10 διαδρομών για όλα τα ΜΜΜ.

Το κόστος της για την ζώνη 1 της πόλης (στην οποία βρίσκονται και τα περισσότερα αξιοθέατα) όταν είχα πάει εγώ (Δεκέμβριο 2011) ήταν 8,40€. Τώρα, από ότι βλέπω στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης, έχει πάει στα 9,25€ (διότι κάθε Γενάρη κάθε νέου έτους αλλάζει η τιμή).

Τα θετικά είναι ότι δεν είναι ατομική (μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και πολλά άτομα) και ότι ισχύει και για το τρένο RENFE για την διαδρομή Αεροδρόμιο – Βαρκελώνη. Ας δούμε όμως καλύτερα τι γράφει αναλυτικότερα στο barcelona tourist guide

Με ένα Τ10 θα έχετε 10 διαδρομές στο μετρό, FGC (To FGC είναι παρόμοιο με το μετρό και έχει γραμμές στο κέντρο της πόλης), στα λεωφορεία, τραμ και στο RENFE για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στη Ζώνη 1. Οι βασικές περιοχές της πόλης είναι όλες στη Ζώνη 1.

Μπορείτε να αγοράσετε ενα Τ10 για καθεμία από τις άλλες 6 ζώνες, παρολ’αυτά για να δείτε τα περισσότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης και το κέντρο χρειάζεστε μόνο Τ10 (Ζώνη 1) και αυτό το άρθρο αναφέρεται σε αυτό το εισιτήριο.

Ένα Τ10 κοστίζει μόνο €9,25 και θα σας γλιτώσει από τον μπελά του να αγοράζετε μονά εισιτήρια για κάθε διαδρομή, καθώς επίσης θα σας κάνει να εξοικονομήσετε χρήματα. Ένα απλό εισητίριο μίας διαδρομής κοστίζει €2,00, οπότε με ένα Τ10 κερδίζετε 6.15 ευρώ για 10 διαδρομές!

Ένα Τ10 έχει απεριόριστη χρονική ισχύ σε διάστημα ενός χρόνου (ωστόσο η κάρτα θα λήξει ένα μήνα αφού θα έχουν ισχύσει οι νέες τιμές τον Ιανουάριο κάθε χρόνου) κα μπορείτε να το μοιράζεστε με αλλά μέλη της παρέας σας. Να σημειωθεί ότι για να χρησιμοποιήσει το Τ10 κάθε ένας πρέπει να βάλετε την κάρτα στο μηχάνημα και μετά να την τραβήξετε και να την βγάλετε εντελώς από το μηχάνημα- αυτό θα ελευθερώσει την μπάρα και θα σας αφήσει να περάσετε, Αφήστε την κάρτα (δηλ. Το Τ10) στο μηχάνημα για το επόμενο μέλος της παρέας σας που θα την χρησιμοποιήσει. Κάθε φορά που κάποιος από την παρέα σας χρησιμοποιεί το Τ10 μετράει σαν ξεχωριστή διαδρομή.

Μπορείτε να αγοράστε ένα Τ10 από οπιαδήποτε στάση μετρό και από το αεροδρόμιο στη είσοδο του σταθμού τρένου RENFE. Να σημειωθεί ότι το Τ10 (Ζώνη 1) ισχύει για διαδρομές στο κέντρο της Βαρκελώνης στη Ζώνη 1 με το μετρό, FGC και τα λεωφορεία TMB, το τραμ και το RENFE. Αν χρειάζεται να ταξιδέψετε εκτός ζώνης 1 μπορτείτε να αγοράσετε διαφορετικό Τ10 που θα καλύπτει τις άλλες ζώνες.
Το Τ10 ισχύει στο τρένο RENFE προς το αεροδρόμιο αλλά όχι για το Aerobus (το λεωφορείο express προς το αεροδρόμιο).

Κάτι που λίγοι ξέρουν για το Τ10.Το εισιτήριο Τ10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραπάνω απο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και να μετράει σαν μία διαδρομή αρκεί η συνολική διαδρομή να διαρκεί λιγότερο απο 1 ώρα και 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι μπορείτε να αλλάξετε γραμμή μετρό (αρκεί να μη βγείτε απ’το μετρό), μετά να βγείτε απ’το μετρο και να πάρετε το λεωφορείο για να τελειώσετε τη διαδρομή σας ή το αντίστροφο, αρκεί η συνολιή διάρκεια της διαδρομής να μην ξεπερνάει τη 1 ώρα και 15 λεπτά. Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ξανα-μπείτε στο μετρό αν έχετε βγει από αυτό- τότε θα μετρήσει σαν διαφορετική διαδρομή.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ

Η Βαρκελώνη είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των πορτοφολάδων των οποίων ο κλάδος εκεί πέρα ευημερεί… για αυτό και χρειάζεται τεράστια προσοχή στο μετρό και καλύτερο είναι να βάζετε τα όποια σας αντικείμενα σε εσωτερικές τσέπες.

Στο δρόμο είναι δύσκολο να σας «την πέσουν» για να σας κλέψουν, λόγω της αυξημένης οδικής αστυνόμευσης, για αυτό και οι φίλοι μας οι κλέφτες πορτοφολιών δρουν κυρίως εντός του μετρό, στο οποίο επί μονίμου βάσεως γίνεται ο κακός χαμός από κόσμο!!

Εγώ πάντως δεν έπεσα θέμα κλοπής παρόλο που έκανα το σχετικό τεστ! Άφησα σε ένα αχρείαστο πορτοφόλι σε εμφανές σημείο της κωλότσεπης με ένα ψεύτικο χαρτονόμισμα μέσα να προεξέχει, στο οποίο είχα γράψει χειρόγραφα πάνω εις την Ισπανική «γλύψε τα @@ μου makaka». Τελικά πάντως, ουδείς μου το έκλεψε!! Ίσως προτιμάνε τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους ως «ευκολότερα θύματα» ή απλά να έτυχε και να μην έπεσα θύμα κλοπής.

FREE WALKING TOURS

Στην Βαρκελώνη δραστηριοποιούνται διάφορες ομάδες νεαρών ξεναγών οι οποίες πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης (οι πιο συνηθισμένοι τομείς ξενάγησης είναι «Εργα του Γκάουντι» και «Γότθικη Πόλη») και το μόνο που ζητάνε είναι να τους αφήσεις ένα φιλοδώρημα με όσα λεφτά πιστεύεις εσύ ο ίδιος ότι άξιζε η ξενάγηση τους!

Συνήθως οι ξεναγήσεις διαρκούν γύρω στις δυόμιση ώρες, κινείστε σε ομάδες με τα πόδια και το μετρό, είναι στα Αγγλικά και ένα λογικό ποσό να αφήσεις στον ξεναγό άνα άτομο είναι πχ 5-6 ευρώ. (Συνήθως μαζεύονται από εδώ και από εκεί καμιά δεκαριά άτομα σε κάθε ξενάγηση, οπότε ο ξεναγός βγάζει καλό μεροκάματο).

Δεν θα ποστάρω λινκ κτλ από «Barcelona free walking tours» για να μην θεωρηθεί διαφήμιση, αλλά μπορείτε να βρείτε μόνοι σας με απλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Εγώ πάντως το δοκίμασα και έμεινα πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένος!

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΙΚΡΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Η αγορά εμφιαλωμένου νερού είναι ένα ζήτημα οπουδήποτε και να ταξιδέψεις στην Ευρώπη. Στην Ισπανία ισχύουν μια από τα ίδια. Μπορείτε πάντως να προμηθευτείτε οικονομικό εμφιαλωμένο νερό στα μίνι μάρκετ που διατηρούν Πακιστανοί μετανάστες σε πολλές γωνιές της πόλης… αλλιώς θα πληρώνετε το μπουκαλάκι 2 ευρώ!!

Η Βαρκελώνη είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία (όχι ακριβότερη από την Αθήνα βέβαια). Για οικονομικότερο τάπας πρέπει να επισκεφθείτε, αν θυμάμαι καλά, το πάνω μέρος της «Λας Ράμπλας». Ρωτήστε και τον ξενοδόχο ή τον ξεναγό σας για λεπτομέρειες.

Αυτά από εμένα… Καλό ταξίδι και καλή διαμονή!!

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ
7 Comments
  1. 12 έτη ago
    maldito

    αντε και στα δικά μας οι υπόλοιποι που δεν έχουμε πάει

  2. 12 έτη ago
    maldito

    μεγάλη πουτανιά το πορτοφόλι… :rotfl:

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon