Pedro Calderόn de la Barca

Ο Pedro Calderόn de la Barca ήταν Ισπανός θεατρικός συγγραφέας που γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 17 Ιανουαρίου 1600. Ο πατέρας του ήταν εύπορος δημόσιος λειτουργός, ο οποίος προόριζε το γιο του να γίνει κληρικός. Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια, ο Calderón άρχισε εκκλησιαστικές σπουδές στο Κολέγιο των Ιησουιτών στη Μαδρίτη.

Το 1614 γράφτηκε στο θεολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αλκαλά δε Χενάρες και ένα χρόνο αργότερα έκανε μεταγραφή στη Σαλαμάνκα, συνεχίζοντας τις σπουδές του στα νομικά μέχρι το 1620, οπότε διέκοψε την εκκλησιαστική σταδιοδρομία για να ασχοληθεί με το θέατρο.

Έγραψε το πρώτο έργο του σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ενώ στα είκοσι χρόνια του κέρδισε ένα βραβείο ποίησης. Μεταξύ 1623 και 1625 ταξίδεψε στη Φλάνδρα και την Ιταλία. Δέκα χρόνια αργότερα έλαβε μέρος στην Επανάσταση της Καταλωνίας (1640). Το 1651 χειροτονήθηκε ιερέας, ενώ το 1653 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου τον προσέλαβε ως ιερέα η μητροπολιτική εκκλησία της πόλης. Ο Calderón δεν παντρεύτηκε ποτέ, απέκτησε όμως ένα εξώγαμο γιο, αν και τίποτε δεν είναι γνωστό σχετικά με τη μητέρα του παιδιού.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του επέστρεψε στη Μαδρίτη, όπου διορίστηκε επίτιμος εφημέριος στο βασιλικό παρεκκλήσι. Πέθανε στη Μαδρίτη στις 25 Μαΐου 1681 σε ηλικία 81 ετών.

Ένα περίτεχνο από μάρμαρο μνημείο, αφιερωμένο στον Ισπανό δραματουργό, βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία της Αγίας Άννας (Plaza de Santa Ana) της Μαδρίτης.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1878 από τον Ισπανό γλύπτη Juan Figueras. H σκεπτική μορφή του Calderón είναι στραμμένη προς το αντικρινό Τeatro Español (1745), ενώ το βάθρο του μνημείου κοσμείται με σκηνές από τέσσερα έργα του δραματουργού.

Πηγή:Βικιπαιδεία

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon