η καταλονια της… πιεριας!!

Όσοι νομίζατε ότι η Καταλωνία είναι μόνο στην… Ισπανία, κάνετε μεγάλο λάθος… αφού και εμείς εδώ (και συγκεκριμένα εικοσιένα μόλις χιλιόμετρα πάνω από την όμορφη Κατερίνη) έχουμε την δικιά μας “Καταλονία” ή αλλιώς… τα Καταλώνια!!

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για το όμορφο αυτό χωριό -με την τυχαία “σχεδόν συνωνυμία” με την αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας-, από την επίσημη ιστοσελίδα του αγροτικού του συνεταιρισμού.

Τα Καταλώνια βρίσκονται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 390 μέτρων και έχουν 472 κατοίκους. Οι κάτοικοι του χωριού αρχικά ήταν εγκατεστημένοι στο Πολυδένδρι, ένα φτωχό μέρος του νομού Ημαθίας. Κάποια στιγμή ένα μέρος αποσπάστηκε και ήρθε και εγκαταστάθηκε στα Καταλώνια. Μέχρι το 1935 ήταν μια πλούσια περιοχή και προσέφερε πολλά αγαθά στους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το 1945 με προεδρικό διάταγμα έγινε κοινότητα και από τότε υπάγεται στο νομό Πιερίας στα σύνορα του οποίου βρίσκεται. Το 1947-1950 οι ρίψεις των Άγγλων οδήγησαν τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του χωριού και παρέμειναν μόνο οι αντάρτες. Το 1950 επέστρεψαν και το 1958, με προεδρικό διάταγμα έγινε διανομή της έκτασης της κοινότητας και σε κάθε οικογένεια μοιράστηκαν από 45 στρέμματα γης. Αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι η τοποθεσία όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιο μοναστήρι στην περιοχή. Στη θέση Παλαιόκαστρο έχει ανακαλυφθεί ψηφιδωτό, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από το γεγονός ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό είναι γόνιμος τόπος. Έτσι, έλεγαν θα πάμε στα “Κάτω Αλώνια” για τις γεωργικές εργασίες.


Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon