εβδομαδα κουβανικου σινεμα στην αθηνα

Μία εβδομάδα κουβανέζικου κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ανήσυχοι κινηματογραφόφιλοι μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» (πρεμιέρα την Πέμπτη 26 Ιουλίου, που είναι η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στην Κούβα).

Αυτό το μίνι φεστιβάλ κουβανέζικου κινηματογράφου διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα και θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και ορισμένα αριστουργήματα ή σπάνιες ταινίες, που δεν πρέπει να χάσετε:

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σίγουρα το ντοκιμαντέρ «Cuban story» (1959) που σκηνοθέτησε ο Βιτόρ Παλέν και καταγράφει την άνοδο του Κάστρο και των συντρόφων του στην εξουσία. Η ταινία αυτή γυρίστηκε λίγο πολύ τυχαία, καθώς ο Αμερικανός ηθοποιός Ερολ Φλιν και ο σκηνοθέτης Παλέν, ιδιοκτήτες κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα, βρίσκονταν στο νησί όταν ξέσπασε η επανάσταση του Κάστρο.

Ο «Θάνατος ενός γραφειοκράτη» (1966) του Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα είναι μια πασίγνωστη κουβανέζικη ταινία της δεκαετίας του 1960, που «θυμίζει» τη «Δίκη» του Κάφκα.

Στις «Μνήμες υπανάπτυξης» (1968) και πάλι ο σκηνοθέτης Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα διασκευάζει το μυθιστόρημα του Εντμούντο Ντεσνόες και θίγει το ζήτημα των αστικών «κατάλοιπων» στο νέο καθεστώς…

Η «Λουτσία» («Lucia», 1968) του Ουμπέρτο Σόλας, είναι μια σπονδυλωτή ταινία με τρεις αυτόνομες ιστορίες σε τρεις χαρακτηριστικές περιόδους του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας και έχουν βασική ηρωίδα πάντα μια γυναίκα που ονομάζεται Λουτσία (Ρακέλ Ραβουέλτα).

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς «Βuena vista social club» (1999) προσφέρει μια μοναδική γνωριμία με τους θρύλους της ιδιαίτερης μουσικής σκηνής της Κούβας.

Στο «Φράουλα και σοκολάτα» (1994) που συν-σκηνοθέτησαν οι Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλο Τάμπιο, ένας φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης ανακαλύπτουν την αξία της αλληλεγγύης…

Πηγή: avgi.gr

Κατηγορία: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon