ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΒΑΣΚΙΚΑ

Σήμερα ξεκινάει ο θεμα-θη-τικός μήνας της Βάσκικης γλώσσας. Πριν δούμε οτιδήποτε σε γραμματική, θα δούμε τι ακριβώς είναι η Βάσκικη γλώσσα και από που προέρχεται, διότι δεν έχει καμία σχέση με τις Λατινογενείς γλώσσες και η καταγωγή της δεν είναι καν Ινδοευρωπαϊκή!

Τα Βάσκικα αριθμούν περίπου 1.000.000 ομιλητές και θεωρούνται απομονωμένη γλώσσα, εφόσον δεν παρουσιάζουν την παραμικρή συγγένεια με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα στον κόσμο. Τόσο η καταγωγή της γλώσσας, όσο και των Βάσκων, σαν λαός, αποτελούν μυστήρια για την επιστημονική κοινότητα. Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι Βάσκοι είναι γηγενείς της Ευρώπης και από τους παλαιότερους κατοίκους της.

Οι ίδιοι, ονομάζουν την γλώσσα τους “euskara’ και ενίοτε euskera, eskuara ή üskara. Οι όροι αυτοί προέρχονται από τον Στράβωνα που αποκαλούσε τους τότε κατοίκους της περιοχής ως “ουασκώνους”. Η γλώσσα των Βάσκων έχει ελάχιστες ομοιότητες με τα Ισπανικά και οι περισσότερες εξ αυτών είναι δάνεια λόγω χρόνιας συγκατοίκησης. Γραμματικά, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση!!

Τα Βάσκικα ομιλούνται στην “Χώρα των Βάσκων”, η οποία είναι μια από τις 17 αυτόνομες κοινότητες (Περιφέρειες) της Ισπανίας, καθώς και σε κάποια μέρης της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Κατηγορία: ΛΟΙΠΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon