επεστρεψαν οι ζαπατιστας

Μετά από χρόνια σιωπής, απομονωμένοι σε αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες στα νότια του Μεξικού, οι αντάρτες Ζαπατίστας επανεμφανίστηκαν με δημόσιες δηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για «γη, ελευθερία, εργασία και ειρήνη» και να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού κινήματος ανατροπής.

Το Δεκέμβριο 40.000 υποστηρικτές των Ζαπατίστας πορεύτηκαν μέσα από τα χωριά της Τσιάπας υπενθυμίζοντας τα αιτήματα του αγώνα τους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο «Subcomandante Μάρκος», εκπρόσωπος των Ζαπατίστας, εξέδωσε μια σειρά από ανακοινώσεις ενάντια στο κυβερνών κόμμα του Μεξικού Institutional Revolutionary Party (PRI) και τον Πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιετο, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.

«Ο πόνος μας δεν θα μειωθεί με το να ανοιχτούμε σε αυτούς που έβλαψαν όλο τον κόσμο. Θα αντισταθούμε, θα αγωνιστούμε. Ίσως θα πεθάνουμε. Όμως μία, δέκα, εκατό φορές, θα κερδίζουμε πάντα», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μάρκος, ο οποίος έχει περιγράψει την κυβέρνηση του Μεξικού ως «ζόμπι» που ελέγχεται από την ελίτ.

Ένας εκ των υποστηρικτών των Ζαπατίστας που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας λόγω ασφάλειας στο Al Jazeera επισήμανε πως οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν μια εκ νέου ενεργοποίηση των Ζαπατίστας σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. «Οι Ζαπατίστας ελπίζουν πως οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν αυτόνομες τοπικές κοινωνίες. Θέλουν οι υποστηρικτές τους να περάσουν τις επαναστατικές ιδέες μέσα στα σπίτια».

ΠΗΓΗ: TVXS

Κατηγορία: ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon