χριστουγεννιατικα εθιμα της ισπανιας

Οι φίλοι μας οι Ισπανοί έχουν , όπως είναι φυσικό , τα δικά τους έθιμα και συνήθειες για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σήμερα θα δούμε, λόγω των ημερών, μερικές από αυτές. Πολλοί ίσως φαντάζονται ότι τα έθιμα μας θα μοιάζουν πολύ, λόγω του κοινού ταμπεραμέντου μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά.

Ας δούμε αρχικά το θέμα του στολίσματος των σπιτιών . Οι ίβηρες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη φάτνη, που αποτελεί το κύριο στοιχείο του στολίσματος, και όχι τόσο στο έλατο ,που θεωρείται και είναι ξενόφερτο. Τα Χριστούγεννα λοιπόν κάθε σπίτι φτιάχνει τη δική του φάτνη, μεγάλη , σαν ένα μεγάλου μεγέθους κουκλόσπιτο, που πρέπει να μοιάζει αληθινή. Η φάτνη αποκαλείται συμβατικά Belén(Βηθλεέμ) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στην Ισπανία.

Οι καθολικοί, και επομένως και οι Ισπανοί, δίνουν μεγάλη βάση-ιδιαίτερα την εποχή των Χριστουγέννων- στην Ιερή Οικογένεια ( la familia Sagrada), που αποτελείται απο τους José, María, Jesús (Ιωσήφ, Μαρία, Ιησούς) και πάντα αναφέρονται σε αυτήν στα κάλαντα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τους. Οι μορφές τους -πέραν της φάτνης-φαίνονται συχνά σε σκίτσα, σχέδια και εικόνες.

Τα κάλαντα των Ισπανόφωνων ονομάζονται villancicos, αλλά υπό ευρεία έννοια , που περιλαμβάνει γενικά όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όπως θα μάθουμε αυτές τις ημέρες και από την κατηγορία ”ΜΟΥΣΙΚΗ”, στα Ισπανικά υπάρχουν όλα τα διεθνώς γνωστά τραγούδια, αλλά και άλλα που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά σε αυτές τις χώρες.

Ας κλείσουμε γαστρονομικα. Οι Ισπανοί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους επιλέγουν πάντα θαλασσινα (mariscos)-κάτι ήξεραν οι κριτές του Master Chef-, τα οποία, όμως, μαγειρεύουν με ξεχωριστό, ιδιαίτερα γιορτινό τρόπο, με σαλτσες, κρασί , σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ. Τα γλυκά τους έιναι κυρίως αμυγδαλωτα και πιστέψτε με, οι κουραμπιεδες και τα μελομακαρονα δεν πιανουν μία μπροστά τους.

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
6 Comments
  1. 13 έτη ago
    juan_griego

    Δοκίμασα τις προάλλες “torrijas” (παραδοσιακό χριστουγενιάτικο γλυκό της Ισπανίας και ήταν φοβερό. Είναι πολύ απλό στο φτιάξιμο, την συνταγή μπορείτε να την βρείτε εύκολα στο google!

  2. 13 έτη ago
    Panousios

    Χαίρεται λοιπόν κι απο μένα!!!
    Βασικα πολυ χαιρομαι που βλέπω οτι ο φλισπανισμος καλπάζει στις ημέρες μας στην Ελλάδα για πολλούς λόγους! Πέρα ομως απο αυτά…
    Είμαι καθηγητής Ισπανικών και σήμερα είπα να ψάξω το Internet Xμήπως και βρώ κείμενα και τραγούδια για τα παιδιά, κι έπεσα επάνω σε αυτό το άρθρο!
    Ειλικρίνα μου ξυπνήσατε αναμνήσεις απο την παραμονή μου στην Ισπανία πέρυσι και πραγματικά το άρθρο καλύπτει τα Χριστούγεννα των Ισπανών! Αλλα έχω ορισμένες συστάσεις σχετικά.

    Καταρχήν δεν αναφερθήκατε στο περιβόητο ´´El goirdo´´ που είναι και η επίσημη έναρξη των Χριστουγέννων για αυτούς!
    Και δεύτερον, οκ ωραία τα turrones κτλ κτλ , αλλα προσωπικά εγώ και κάποιοι φίλοι Ισπανοι επιμένουμε κουραμπιέ και μελομακάρονο… Ιδιαίτερα μελομακάρονα, σε όποιον είχαν δώσει είχαν τρελαθεί!!!!

    Αυτα απο μένα… Και εύχομαι Feliz Navidad σε όλους!!!!! 8-)

    • 13 έτη ago
      Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

      Καλώς ορίσατε!!!

      Υπάρχει καιρός ακόμα μέχρι την αποκορύφωση των εορτών , οπότε θα κοιτάξουμε κι αυτά που είπατε εσείς και θα δημιουργήσουμε νέα σχετικά άρθρα… :-)

      Μπορείτε μέσα από το προφίλ σας να ανεβάσετε την προσωπική σας εικόνα κι άμα θέλετε πληροφορίες για σας κτλ…

      Εφόσον είστε και καθηγητής Ισπανικών μπορείτε να προτείνετε και στους μαθητές σας να γραφούν στο site μας… είμαστε νέα σελίδα , μέχρι στιγμής τα πάμε πολύ καλά αλλά περιμένουμε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η παρέα μας!!

    • 13 έτη ago
      Roja

      θα εχουμε σχετικο αρθρο ανημερα των χριστουγεννων
      σχετικα με τα γλυκα, εγω δοκιμασα polvorones-τα οποια πλεον βγαινουν σε διαφορες γευσεις πλεον-, μου θυμισαν κουραμπιε, αλλα ειλικρινα κανενα δε συγκρινεται με τα δικα μας
      γενικα αυτες τις μερες ενδιαφερομαστε πολυ για ιδεες που ισως μας διαφυγουν σχετικα με τα χριστουγεννα, οποτε καθε προταση σας ευπροσδεκτη

  3. 13 έτη ago
    Panousios

    Πολύ ωραία! Χαίρομαι ιδιαιτέρως που δημιουργούνται site σχετικά με την Ισπανία γιατι πράγματι έχουμε πολλά κοινα με αυτους τους ανθρώπους περισσότερο απο Ιταλούς! Κι επίσης η Ισπανία είναι μια χώρα που κάνει για κάθε είδος Έλληνα!
    Πέρα απο αυτο όμως, θα μου άρεσε να σας βοηθήσω και να πώ την γνώμη μου σε διάφορα άρθρα που δημοσιεύετε προκειμένου να μοιραστώ τις εμπειρίες μου και τις γνώσεις μου και όλο αυτό που είδα, βίωσα και άκουσα κατα τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ισπανια!
    Και τέλος, είμαι μικρός ακόμα για πλυθυντικούς… Με ένα ”Πάνος΄΄΄θα γυρίζω!!! χεχεχεχε

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon