los tres reyes

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Ισπανία ολοκληρώνονται την 6η Ιανουαρίου, ημέρα των τριών μάγων (οι μάγοι με τα δώρα, που λέμε εμείς). Οι Ισπανοί τους ονομάζουν ‘reyes’, δηλαδή ‘βασιλιάδες’ για να δείξουν τη σημασία που εχουν οι φυσιογνωμίες τους για αυτούς, μιας και η λέξη ‘μάγος’ στις ανατολικές και στις επηρεασμένες από την Ανατολή χώρες, όπως η Ισπανία, έχει πολύ αρνητική σημασία.

Οι τρεις μαγοι ήταν: ο Baltasar, ο Gaspar και ο Melchor. Την ημέρα της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ, ακολουθώντας το λαμπρό άστρο , Τον επισκέφθηκαν, φέρνοντάς του πλούσια δώρα.

Στην Ισπανία και στις υπόλοιπες Ισπανόφωνες χώρες, τα παιδιά λαμβάνουν τα δώρα των Χριστουγέννων την ημέρα εορτασμού των τριών μάγων. Στην Ισπανία οι μπόμπιρες αφήνουν τα παπούτσια τους έξω το βράδυ και το πρωι περιμένουν να τα δουν γεμάτα από τα δώρα των μάγων. Στο Μεξικό τα παιδάκια αφήνουν νερό και χόρτα για τις καμήλες και τα παπούτσια τους. Το πρωί, οι καμήλες έχουν φάει τα χόρτα και έχουν πιει το νερό και τα παπούτσια είναι γεμάτα με δώρα. Βέβαια, εάν τα παιδιά ήταν άτακτα όλο το χρόνο, αντί για δώρα βρίσκουν carbón dulce, ένα γλυκό που φαινομενικά μοιάζει με κάρβουνο, για να συνετίσει τα παιδιά (τι καλοί).

Οι τρεις ανατολιτικες φιγούρες λοιπόν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον χριστουγεννιάτικο εορτασμό των μικρών Ισπανόφωνων.

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon