‘βραζιλιανικα’/ culebrones

Οι γνωστές σε όλους μας ‘βραζιλιάνικες’ σειρές ανθούσαν στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία περίπου, καθηλώνοντας καθημερινά εκατομμύρια Έλληνες τηλεθεατές μπροστά στην οθόνη τους, με την ανατρεπτική, γεμάτη σασπένς υπόθεση τους. Πόλλοι-πάρα πολλοί-επειδικτικά σνομπάραμε αυτές τις σειρές, δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν, όμως, που να μην είχε δει τουλάχιστον καμιά δεκαριά επεισόδια της Maria la del barrio.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:οι σειρές αυτές δεν είναι βραζιλιάνικες, αλλα ως επί τον πλείστον ισπανόφωνες, κυρίως απο τη Λατινική Αμερική. ‘Εχουν γυριστεί αντίστοιχες σειρές στη Βραζιλία, αλλά δεν έτυχαν εκτενούς προβολής στη χώρα μας. Ο συγκεχυμένος προσδιορισμός ‘βραζιλιάνικα’, που εμείς οι Έλληνες τους δίνουμε, θεωρώ ότι είναι απλά προϊόν άγνοιας και σύγχυσης.

Οι Ισπανόφωνοι χρησιμοποιούν τη λέξη culebrón για αυτές τις σειρές, όπως ακριβώς εμείς χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘βραζιλιάνικο’, βάζουν δηλαδή ‘ταμπέλα’ σε αυτού του είδους τις σειρές. Το culebrón κυριολεκτικά είναι αυτό το χαριτωμένο ζωάκι της φωτογραφίας, το οποίο συναντάται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη βόα. Τώρα το λόγο για τον οποίο επέλεξαν αυτή τη λέξη για μεταφορική χρήση για τις σαπουνόπερες, νομίζω ότι οφείλεται στη μεγαααλη υπόθεση που αυτές έχουν με συνεχείς ανατροπές, που μπορούν να τις κάνουν να διαρκούν ακόμα και για δεκαετίες.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Ισπανόφωνοι λαοί δε δίνουν ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη σημασία σε αυτές τις σειρές από εμάς. Υπάρχουν ορκισμένοι εχθροί και φανατικοί θαυμαστές αυτών. Απευθύνονται στις ίδιες ομάδες τηλεθετών και καταφέρνουν, όπως και εδώ, υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης. Και όχι, δεν αποτελούν τα βασικά ισπανόφωνα σίριαλ. Υπάρχει και εκεί κανονική τηλεόραση με ποιοτικές σειρές.

Φανταστείτε, πάντως, τι καλά που θα ήταν να μην τα μεταγλώττιζαν τα ρημάδια, αλλά να έβαζαν υπότιτλους. Προς ανακούφισή σας, οι άμοιροι οι Ισπανοί μεταγλωττίζουν όλες τις σειρές -π.χ. τα Φιλαρακια-και όλες τις ταινίες που προβάλλονται σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

Κατηγορία: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon