carrusel-la telenovela de nuestro corazón

Η πασίγνωστη αυτή σειρά δεν ήταν μόνο από τις πρώτες μεξικάνικες καθημερινές σειρές που γυρίστηκαν, αλλά και από τις λίγες που κατάφεραν να περάσουν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, προσεγγίζοντας τις μικρότερες ηλικίες, που δεν είχαν ακόμη πλήρως διαμορφωμένη προσωπικότητα.

Η Βικιπαιδεία αναφέρει ότι το Καρουζέλ είναι μία μεξικάνικη τηλενουβέλλα παραγωγή της Televisa που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην μεξικάνικη τηλεόραση το 1989 και λίγα χρόνια μετά στην Ελλάδα μέσα από την συχνότητα της ΕΤ2. Η σειρά είναι περισσότερο προσιτή για τα παιδιά καθώς οι πρωταγωνιστές της είναι μικρά παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά. Στην Ελλάδα γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση από το παιδικό και όχι μόνο κοινό.

Πλοκή:

Βασικό ρόλο στην σειρά παίζει η δεσποινίς Χιμένα που είναι μία καλή και ευγενική γυναίκα που αποφασίζει να διδάξει στο δημοτικό σχολείο ονόματι “Primaria Mundial” όπου φοιτούν παιδιά που θεωρούν το σχολείο μεγάλη αγγαρία. Όταν όμως η δεσποινίς Χιμένα αρχίζει να διδάσκει τα παιδιά αρχίζουν να την συμπαθούν τόσο μέχρι που την αισθάνονται σαν δεύτερη μητέρα τους όπως και το σχολείο γίνεται για αυτά το δεύτερο σπίτι τους. Από εκεί και πέρα η δεσποινίς Χιμένα παίρνει μέρος στις περιπέτειες των παιδιών και τους μαθαίνει το νόημα της ζωής.

Σε κάποια επεισόδια η δεσποινίς Χιμένα παθαίνει ένα ατύχημα που την εμποδίζει από το να πάει στο σχολείο και έτσι για αρκετό καιρό τα παιδιά μένουν χωρίς δασκάλα. Έρχεται όμως η στιγμή που φέρνουν στα παιδιά καινούργια δασκάλα με το όνομα Σουζάνα όμως τα παιδιά δεν την θέλουν γιατί αγαπούν την δεσποινίδα Χιμένα. Μετά από καιρό όμως την συμπαθούν και αισθάνονται μεγάλη την απώλεια της όταν φεύγει.

Χαρακτήρες

Δεσποινίς Χιμένα Φερνάντες

Η δεσποινίς Χιμένα είναι δασκάλα, μητέρα και φίλη για τους μαθητές της. Τους περιβάλει με απεριοριστη αγάπη και τεράστια υπομονή και είναι αγαπητή από όλους.

Σιρίλο Ριβέρα

Ο Σιρίλο είναι ένα φτωχό παιδί, γιος ξυλουργού. Χαρακτηρίζεται από αθωότητα και αφέλεια, πράγμα που τον κάνει να γίνεται συχνά θύμα πλάκας και αστείων από ορισμένους συμμαθητές του. Ανάμεσα σ’αυτούς και ο Πάμπλο Γκέρρα που ορισμένες φορές τον προσβάλει με ρατσιστικά σχόλια λόγω του χρώματός του. Ο μικρός Σιρίλο είναι ερωτευμένος με τη συμμαθήτριά του Μαρία Χοακίνα, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται καθώς είναι σνομπ και τον θεωρεί κατώτερο.

Μαρία Χοακίνα Βιγιασενιόρ

Η Μαρία Χοακίνα είναι μια μικρή πλούσια, κόρη ενός διάσημου γιατρού. Πανέμορφη και εγωίστρια αγνοεί επιδεικτικά τους συμμαθητές της, όμως με τον καιρό μαθαίνει να εκτιμάει τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

Λάουρα Κινιόνες

Η Λάουρα Κινιόνες είναι μία ευτραφής και ευσυγκίνητη μικρή, που περνάει τη μέρα με ένα μεγάλο σάντουιτς στο χέρι, και ποτέ δε χάνει την ευκαιρία να αναστενάξει και να πει “Αααχ τι ρομαντικό!”

Κοκιμότο Μισίμα

O Κοκιμότο είναι ένα πραγματικό πειραχτήρι αλλά καλό παιδί. Πάντα με την κορδέλα του Καράτε στο κεφάλι ήταν ένας από τους σωματοφύλακες-ακόλουθους του Πάμπλο Γκέρρα. Αργότερα το ρόλο του ως δεξί χέρι του Πάμπλο τον πήρε ο Μάριο Αγιάλα.

Νταβίντ Ραμπίνοβιτς

Ο Νταβίντ, ένας εβραίος μαθητής με σγουρά ξανθά μαλλιά και αγγελικό πρόσωπο. Ο μικρός Νταβίντ δε χάνει το χρόνο του όσον αφορά στις κοπέλες, και είναι ερωτευμένος με τη συμμαθήτριά του Βαλέρια. Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του Νταβίντ ήταν όταν θυσίασε το αγαπημένο του κατοικίδιο, μία χελώνα για να φτιάξει μια σούπα που να γιατρέψει το Φερμίν το θυρωρό από μια σοβαρή γρίπη.

Βαλέρια Φερρέρ

Η Βαλέρια είναι η κοπέλα του Νταβίντ. Είναι μια χαρούμενη μικρή που δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει φάρσες. Ωστόσο είναι εκεί για να βοηθήσει τους άλλους και δε διστάζει να θυσιαστεί για αυτούς που αγαπάει. Σε κάποια στιγμή της ιστορίας, όταν ο πατέρας της χάνει τη δουλειά του και υπέφεραν από τη φτώχια, εκείνη ξενυχτούσε τα βράδια ράβοντας φορέματα για κούκλες τα οποία πουλούσε στο σχολείο. Κατά συνέπεια τα πρωινά στο σχολείο δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά από τη νύστα και δεχόταν διαρκώς επιπλήξεις από τους γονείς της που δεν ήξεραν την καλή της πράξη.

Χάιμε Παλίγιο

Ο Χάιμε είναι ένα παιδί ταπεινό, πολύ αδέξιο αλλά παράλληλα πολύ γεναίο και έτοιμο να υπερασπιστεί οποιαδήποτε στιγμή το φίλο του Σιρίλο. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι τα μαθήματα του σχολείου. Είναι μέτριος μαθητής αλλά μετά από πολλά παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Ο πατέρας του ο κύριος Παλίγιο είναι μηχανικός, ένας καλός άνθρωπος αλλά με πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Πάμπλο Γκέρρα

Ο Πάμπλο είναι ένα παιδί πολύ άτακτο που κάνει διαρκώς φάρσες οι οποίες πολλές φορές ξεπερνάνε τα όρια. Συνηθίζει να πειράζει την αδερφή του Μαρσελίνα και να κάνει άσχημες φάρσες στο Σιρίλο εκμεταλλευόμενος την αφέλειά του, όπως το οτι του πούλησε μία κρέμα για να τον κάνει άσπρο, ή μια μπάλα με τη χαλκομανία του Πελέ η οποία δεν ηταν αυθεντική. Εκτός από το Σιρίλο, πολλές από τις κοπέλες της τάξης πέφτουν θύματα των σκανταλιών του. Χαρακτηριστικό είναι το πονηρό μειδίαμα που παίρνει όταν σκέφτεται κάποια πονηριά.

Μαρσελίνα Γκέρρα

Η Μαρσελίνα είναι η αδερφή του Πάμπλο και το αντίθετο του παράλληλα, είναι γλυκιά και καλή και αναγκάζεται να υπομένει τα πειράγματα του αδερφού της διαρκώς.

Ντανιέλ Ζαπάτα

Ο Ντανιέλ είναι ένας από τους μαθητές υποδείγματα της τάξης, και αρχηγός της Ομάδας Σωτηρίας. Θεωρείται από όλους ένας καλός φίλος με ηγετικές ικανότητες, και είναι αυτός που καλείται τις περισότερες φορές να πραγματοποιήσει τις πράξεις που η Ομάδα Σωτηρίας αποφάσιζε μετά από ψηφοφορία. Οι πράξεις αυτές ήταν πράξεις διάσωσης, όπως η διάσωσης της Μαρίας Χοακίνας από τα χέρια των κλεφτών ή πράξεις βοήθειας, όπως το να βρούν παπούτσια και φουστάνι για την Κάρμεν.

Κάρμεν Καρίγιο

Η Κάρμεν μια μικρή ευγενική, τρυφερή και αξιαγάπητη που πρέπει να υπομείνει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι γονείς της για να τα βγάλουν πέρα. Παρόλαυτά όμως εκείνη καταφέρνει και είναι άριστη μαθήτρια στο σχολείο. Ο πατέρας της Φερνάντο καταφέρνει σύντομα να ξεφύγει από τη φτώχεια και να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

Χόρχε ντελ Σάλτο

Ο Χόρχε είναι ένα παιδί πλούσιο, φαντασμένο και κακομαθημένο από τη μητέρα του, που πιστεύει πως είναι ανώτερος από τα υπόλοιπα παιδιά λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Ο πατέρας του τον επιπλήτει συχνά για αυτή την αλαζονική του συμπεριφορά προς τους συμμαθητές του. Κυκλοφορεί με μια άσπρη μίνι μερσεντες μπενζ, η οποία μια φορά νικήθηκε από το Σιρίλο και τη δική του Πόρσε σε έναν αγώνα. Εχθρός της Ομάδας Σωτηρίας, προσπαθεί να τους εμποδίσει κατηγορώντας τους στην κυρία Οράκα ή κάνοντας ανώνυμες κλήσεις. Στο τέλος όμως αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται φίλος με τους υπόλοιπους.

Μάριο Αγιάλα

Ο Μάριο είναι ένα φτωχό παιδί που ζει με τον πατέρα του και τη μητριά του, η οποία του φέρεται πολύ άσχημα καθώς δεν τον θεωρεί γιο της. Όταν φτάνει πρώτη φορά στο σχολείο φέρεται με άσχημο τρόπο στην κυρία Χιμένα και την κάνει να κλάψει. Αργότερα θα γίνει το δεξί χέρι του Πάμπλο και μαζί θα κάνουν διάφορες φάρσες στα άλλα παιδιά και κυρίως στο Σιρίλο. Ο Μάριο αγαπάει πάρα πολύ τα ζώα και κυρίως το σκύλο του, τον οποίο θεωρεί και τον καλύτερό του φίλο.

Μαργαρίτα Γκάρσα

Η Μαργαρίτα είναι μια μικρή από το Μοντερρέυ που μετακομίζει στην πόλη του Μεξικό με τη μητέρα της. Όταν φτάνει πολιορκείται από το Νταβίντ προκαλώντας τη ζήλεια και την οργή της Βαλέρια, όμως στη συνέχεια οι δυο τους γίνονται κολλητές φίλες.

Κλημεντίνη Σουάρες

Η Κλημεντίνη είναι μια μαθήτρια η οποία αρχικά ήταν μαθήτρια της κυρίας Χιμένα, όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο γιατί οι γονείς της μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα βρέθηκαν στο νοσοκομείο της Γκουανταλαχάρα. Η Κλημεντίνη αναγκάστηκε λοιπόν να μείνει με τις θείες του πατέρα της Ματιλντε και Ρόζα, οι οποίες την κρατούσαν κλεισμένη στο σπίτι. Η Ομάδα Σωτηρίας αναλαμβάνει να τη σώσει από κει.

Ένα βραζιλιάνικο βίντεο με εκτενές αφιέρωμα στην αγαπημένη αυτή σειρά

Κάτω από το βίντεο ακολουθεί μετάφραση στα Ελληνικά. (Ευχαριστούμε τον χρήστη μας Juan Griego)

Όντας μια μεξικάνικη παραγωγή του 1989, το Καρουζελ μεταδόθηκε τέσσερις φορές από το SBT. Η τελενουβέλα, γυρισμένη κυρίως στο σχολείο “Mundial”, αφηγείται την ιστορία μιας τάξης η οποία ανακαλύπτει την ζωή και προσπαθεί να λύσουν τα προβλήματα της με χαρά και θέληση.

-Tι νοσταλγία!
-Όντως! Πολύ!
-Ημουν ερωτευμένος με την δασκάλα Χιμένα!

…γοητεύοντας τα παιδιά σε όλη την χώρα.

-Χάιμε Παλίλιο?
-Παρών!

Για να “σκοτώσουμε” την νοσταλγία πολύ κόσμου, πάμε να θυμηθούμε τώρα μερικές στιγμές από τους διάφορους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι διαιωνισμένοι στην μνήμη χιλιάδων τηλεθεατών του SBT.

Xιμένα: – Όλη η τάξη 0 στην διαγωγή!

Το μεγαλύτερο μυαλό της τάξης, ο Ντανιέλ ήταν ένα άτομο σωστό και σοφό.

Η Μαρσελίνα, αδερφή του κακομαθημένου Πάμπλο, ήταν πολύ καλή και πάντα τον υπερασπιζόταν.

Ο άτακτος Πάμπλο, αδερφός της Μαρσελίνα, πάντα μάλωνε με όλο τον κόσμο.

Επιμελής μαθήτρια αλλά πολύ φτωχή, η Κάρμεν υπέφερε από τον χωρισμό των γονιών της.

Καρμεν: – Λατρεύω τον μπαμπά μου! Είναι ένας μήνας που έφυγε από το σπίτι…και έφυγε μακριά για πάντα!

Πάντα με το μαντήλι του καράτε στο κεφάλι, ο Κοκιμότο ήταν περίφανος και δεν άφηνε σκανδαλιά για το σπίτι.

Με το αγγελικό του πρόσωπο, ο εβραίος Δαβίδ δεν έχανε χρόνο με τις γυναίκες και ερωτεύτικε την ζωηρή Βαλέρια, συμμαθήτρια του στην τάξη.

Βαλέρια: “Μόλις μεγαλώσουμε, θέλω να γίνω η αρραβωνιαστικιά σου!”

Ο χοντρούλης Αντριάνο περνούσε τον περισσότερο μέρος του χρόνου χασμουριώντας.

Τώρα, πάμε να θυμηθούμε τα πρόσωπα που έγιναν περισσότερο διάσημα.

Αγαπημένη από όλους και έχοντας σπάνια υπομονή, η νεαρή και όμορφη δασκάλα Χιμένα ήταν ο μέντορας, η μάνα και η φίλη των μαθητών της.

Χιμένα: – Πως μπορώ να ζήσω χωρίς την χαρά και τον έρωτα της Βαλέρια, την ευγένια της Κάρμεν, την γλυκύτητα του Ντανιέλ, την αυθεντικότητα του Σιρίλο ή τον ρομαντισμό της Λάουρα!
Μάνα της Χιμένα: – Ξέρεις κάτι? Όταν μιλάς για τους μαθητές σου, τα μάτια σου λάμπουν!
Χιμένα: – Τους λατρεύω όλους!

Φίλος των μαθητών, ο επιστάτης Φερμίν πάντα τα βοηθούσε καλύπτοντας τις αταξίες τους.

Φερμιν: “Nα δούμε τι αστείο θα σκαρφιστείς σήμερα πάλι για να μας κάνεις να μας τρομάξεις!”

Η Λάουρα ήταν ένα κορίτσι πολύ ρομαντικό.

Λάουρα: “Αυτό που μ΄αρέσει περισσότερο είναι η θάλασσα. Είναι τόοοσο ρομαντική!”
Πάντα λαίμαργη, περνούσε την μέρα της με ένα σάντουιτς στο χέρι.

Γιος μηχανικού αυτοκινήτων, ο Χάιμε είχε μεγάλη καρδιά. Δεν το απασχολούσε η εμφάνιση του, ούτε οι βαθμοί του στο σχολείο.

Χιμένα: – “Αν διάβαζες λίγο περισσότερο, θα ήταν καλύτερα αλλά το χειρότερο δεν είναι το ότι δεν διαβάζεις, αλλά το γεγονός ότι το τετράδιο σου είναι το πιο βρώμικο της τάξης! Κοίτα αυτά τα αγυάλιστα παπούτσια, τα νύχια σου, ακόμα και το μαλλί σου! Θέλω να μιλήσω με τους γονείς σου. Αυτό είναι το τηλέφωνο μου. Πες τους να με πάρουν! Αντίο Χάιμε! Σκέψου καλά τι σου είπα!”

Πλούσιο κορίτσι, κόρη ενός γνωστού γιατρού, κακομαθημένη και εγωίστρια, η Μαρία Χοακίνα δεν εκτιμούσε τους συμμαθητές της και κυρίως τον Σιρίλο για τις διαφορές τους.

Σιρίλο: – Σε παρακαλώ, Μαρία Χοακίνα!
Χοακίνα: “-Δώσε μου την πρόσκληση! Ακόμα και αν την έχεις, θα σου απαγορέψω να μπεις στο σπίτι μου!….. Θα μπορούσες να είσαι πιο προσεκτικός! Είσαι απαίσιος!”

Η Βαλέρια, η ερωμένη του Δαβίδ, ήταν ένα έξυπνο κορίτσι αλλά πείραζε τους συμμαθητές της.

Χιμένα: – Τι συμβαίνει Βαλέρια?
Βαλέρια: -Μπορώ να πάρω την γόμα μου που έπεσε στο πάτωμα?
Χιμένα: – Μπορείς, ναι!

Γιος μαραγκού, ο Σιρίλο, ήταν ένα φτωχό αλλά αυθεντικό και αθώο αγόρι.

Μπαμπάς Σιρίλο: -Tι έγινε, γιε μου?
Σιρίλο: – Εμμμ…πέρασε αρκετός καιρός που δεν μαλώσαμε, έτσι δεν είναι μπαμπάκα?”
Μπαμπάς Σιρίλο: -Ξέρω! Τόσος καιρός που δεν μπορώ να θυμηθώ πότε!
Σιρίλο: -Και γιατί μαλώνουμε τόσο λίγο?
Μπαμπάς Σιρίλο: – Γιατί?
Σιριλο: -Γιατί είμαι καλός και γιατί εσείς είστε καλός!

Και πάντα περιφρονιούταν από την Μαρία Χοακίνα.

Σιρίλο: – Mαρία Χοακίνα!
Χοακίνα: -Tι θες?
Σιρίλο: -Mακάρι η δασκάλα να μην σε είχε ξεχάσει!
Χοακίνα: -Kανείς δεν σε φώναξε, κανείς δεν ζήτησε την γνώμη σου!
Σιρίλο: -Eγώ απλά έλεγα…

Όντας μεγάλη επιτυχία, το Καρουζέλ κατάφερε υψηλές θεαματικότητες όσες φορές προβλήθηκε, γίνοντας μια από τις πιο πετυχημένες τηλενουβέλες όλων των εποχών.

Κατηγορία: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
6 Comments
  1. 13 έτη ago
    juan_griego

    Αυτά είναι! Όντως αυτή η σειρά περνούσε πολλά απλά μηνύματα στα παιδιά, μοναδική για την εποχή της. Καθόλου τυχαία η επιτυχία της σε Βραζιλία και Ελλάδα!

  2. 13 έτη ago
    Rosa

    εν τω μεταξυ η σειρα γιατι κρατησε τοσο λιγο?

  3. 13 έτη ago
    juan_griego

    Δεν ξέρω αλλά είχε γυριστεί και δευτερος κύκλος με διαφορετικό καστ. Το είχα δει αλλά δεν με εντυπωσίασε όσο ο πρώτος!

  4. 13 έτη ago
    Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

    Δεύτερος κύκλος; Εννοείς με εντελώς διαφορετικούς ηθοποιούς πολλά χρόνια αργότερα, όπου τα παιδάκια έκαναν μάθημα στους υπολογιστές; Αν εννοείς αυτό, μαλακία ήταν, δε μου άρεσε. Το κανονικό ήταν όλα τα λεφτά, θυμάμαι που γυρνούσα απ’το σχολείο το μεσημέρι κ έβγαζα τα μάτια μου σε μια μικρή φορητή ασπρόμαυρη τηλεόραση για να το δω!

  5. 13 έτη ago
    juan_griego

    Nαι νομίζω..λεγόταν “Carrusel de las Americas” κάπως έτσι…

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon