el cuaresma – τι τρωνε τη Σαρακοστη οι Ισπανοφωνοι?

Για να συγκρίνουμε την Σαρακοστή και την νηστεία των Ορθόδοξων και των Καθολικών, είναι αναγκαίο, πρώτα, να επισημάνουμε τα στοιχεία της Σαρακοστής όπως αυτά ορίζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, σε περίπτωση που κάποιος δεν τα γνωρίζει, και μετά να προχωρήσουμε στην παράθεση των τροφίμων που απαγορεύεται να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της καθολικής Σαρακοστής (Cuaresma).

Στην Ορθοδοξία, η νηστεία προ του Πάσχα διαρκεί περίπου 48 ημερες. Η αρχή γίνεται με την Τυρινή, εβδομάδα κατά την οποία οι πιστοί σταματούν να καταναλώνουν κρέας, αλλά δεν εγκαταλείπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τον ερχομό της Καθαράς Δευτέρας, αρχίζει η ολική αποχή από το κρέας , το ψάρι και όλα τα προϊόντα τους. Αναφέρεται ότι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή , την περίοδο της Σαρακοστής, απαγορεύεται η κατανάλωση ‘οίνου και ελαίου’ . Όπως, είναι, άλλωστε, γνωστό, στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υποχρεωτική η νηστεία όλες τις Τετάρτες και τις Παρασκευές του έτους.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν , μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της Ορθόδοξης Σαρακοστής απαγορεύται η κατανάλωση ζωικών τροφών που περιέχουν αίμα και όλων των προϊόντων τους, ενώ κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απαγορεύεται το λάδι και το αλκοόλ.

Ας δούμε τώρα τι ορίζει η Καθολική Εκκλησία. Κατ’αρχάς, η Σαρακοστή – που από τους Ισπανόφωνους καλείται Cuaresma – αρχίζει την Τετάρτη της Στάχτης ( Miércoles de Ceniza) και διαρκεί 40 μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα ( Semana Santa ) . Η νηστεία ( ayuno) ορίζεται σαν αποχή από το κρέας, όχι καθ’όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά συγκεκριμένες μέρες.

Πιο συκεκριμένα, οι Καθολικοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος ( το ψάρι και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα , όπως αυγά, γάλα κλπ. επιτρέπονται) την Τετάρτη της Στάχτης, την Μεγάλη Παρασκευή και κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής. Με άλλα λόγια, οι Καθολικοί νηστεύουν το κρέας κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής και μία Τετάρτη το χρόνο.

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
5 Comments
  1. 13 έτη ago
    Rosa

    για να καταλαβετε δηλαδη οι πιστοι καθολικοι μπορουν να φανε κοψιδια τη μεγαλη τεταρτη

  2. 13 έτη ago
    misscatrina

    Την Τετάρτη της Στάχτης οι Ισπανοί πετάνε χαρταετό ή αυτό είναι αποκλειστηκά δικό μας έθιμο???

    • 13 έτη ago
      Rosa

      γενικα ο χαρταετος ειναι γνωστος παγκοσμιως
      στη λατινικη αμερικη συνηθιζουν να πετανε αλλα αλλες περιοδους
      την καθαρα δευτερα αποτελει εθιμο μονο στη χωρα μας

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon