PLÁCIDO / ΠΛΑΘΙΔΟ

Κλασσικό κωμικό αριστούργημα του Luis García Berlanga το οποίο αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην κοινωνική Σάτιρα και στην μαύρη κωμωδία!! Η απόλυτη παρωδία της φτιαχτής Χριστουγεννιάτικης ευτυχίας και της “διά το Θεαθήναι” φιλανθρωπίας! Πίσω από τον “χαβαλέ” της παλιάς αυτής ταινίας κρύβεται μία δριμύτατη κοινωνική κριτική.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, κάποιες κυρίες επινοούν τη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία «δειπνήστε με έναν φτωχό», ώστε κι αυτοί που έχουν ανάγκη, να καθίσουν στο τραπέζι με τις οικογένειες που έχουν τον τρόπο τους και ν απολαύσουν για ένα βράδυ την ζεστασιά και την αγάπη που στερούνται.

Ο Πλάθιδο, ο οποίος έχει προσληφθεί για να συμμετάσχει με το μοτοσακό του στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι, αλλά μια αναποδιά τον εμποδίζει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στις προετοιμασίες του: την παραμονή της πρωτοχρονιάς λήγει το πρώτο γραμμάτιο για το μοτοσακό του, που αποτελεί το μοναδικό βιοποριστικό μέσο γι’ αυτόν.

Προσωπικά είχα την τύχη να δω την ταινία αυτή στο πρόσφατο αφιέρωμα που έκανε το Ινστιτούτο Θερβάντες στον σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα και σας την συστήνω ανεπιφύλακτα…

Είναι το άκρων άωτον της ειρωνείας και του χλευασμού προς μία κοινωνία που εδώ και χρόνια κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας πείσουν ότι είμαστε ευτυχισμένοι και αδελφωμένοι όλοι μεταξύ μας δίχως να κοιτάμε συμφέροντα και την πάρτη μας…

Κατηγορία: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
1 Comment
  1. 13 έτη ago
    Rosa

    πολυ γελιο ειχε η ταινια

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon