Λυση «λατιν» της Ελλ.κρισης

Σε δοκιμασμένα πειράματα ωθεί την Ελλάδα και τους δανειστές της το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, το οποίο σε άρθρο με τίτλο «Μαθήματα Λάτιν, ένα μοντέλο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» υποστηρίζει ότι δανειστές και δανειζόμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

«Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ», σημειώνει και προτείνει «δημιουργικές λύσεις ώστε να καταστεί λιγότερο οδυνηρή η χρεοκοπία».

Το περιοδικό απορρίπτει εκ των προτέρων ήπιες μορφές χρεοκοπίας όπως αυτή της Ουρουγουάης που «κούρεψε» κατά 15% το χρέος της το 2003, αλλά και αναδιάρθρωση με τη μορφή που συζητείται για την Ελλάδα διότι τέτοιου είδους λύσεις «έδωσαν χρόνο στις τράπεζες να ανακάμψουν αλλά καταδίκασαν τις χώρες (της Λατινικής Αμερικής) σε μια χαμένη δεκαετία».

Έτσι, το το Economist προτείνει για την Ελλάδα μία λύση ανάλογη με εκείνη των «ομολόγων Μπρέιντι» τα οποία προβλέπουν ένα συνδυασμό σχετικά ήπιου κουρέματος του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μη πληγεί η αξιοπιστία της χώρας όταν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές.

ΠΗΓΗ : NEWSBEAST

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon