zara (θαρα)

Τα Ζάρα έιναι μια αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης που ανήκει στον Ισπανικό όμιλο Inditex, μαζί με άλλα γνωστά σήματα όπως Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius και Μπέρσκα (Bershka). Ο όμιλος έχει την έδρα του στην πόλη Λα Κορούνια (ισπ. La Coruña) της επαρχίας της Γαλικίας, στην Ισπανία, όπου και ανοιξε το πρώτο κατάστημα Ζάρα το 1975.

Σήμερα τα Ζάρα είναι πιθανότατα η πιο γοργά αναπτυσσόμενη αλύσιδα στον κόσμο, με πάνω απο 2.700 καταστήματα σε 60 χώρες (τριπλάσιος αριθμός απο αυτόν του 2000). Τον Μάρτιο του 2006 ο όμιλος ξεπερασε τη Σουηδική Hennes & Mauritz (H&M) και έγινε έτσι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Ευρώπης στα καταστήματα μόδας. Το όνομα Ζάρα δεν έχει κάποια έννοια στα Ισπανικά.

Η αλυσίδα Ζάρα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο που τους επέτρεψε να ανταγωνιστούν τα άλλα ποιοτικά σήματα με σχετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στα Ζάρα χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη δίαθεση ενός νέου προιόντος, ενώ το σύνηθες χρονικό διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες.

Τα καταστήματα Ζάρα λανσάρουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 νέα σχέδια. Η αλυσίδα επίσης, σε αντίθεση με τα καθιερώμενα, έχει αντισταθεί στην τάση για μεταφορά των γραμμών παραγωγής σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Η πιο ανορθόδοξη όμως στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή των μηδενικών δαπανών για διαφήμιση, αντίθετα η εταιρεία επενδύει ένα μέρος των κερδών της στη δημιουργία νέων καταστημάτων.

Ο σχεδιαστής μόδας Daniel Piette του οίκου Louis Vuitton έχει περιγράψει τα Ζάρα ώς την πιο καινοτόμο και εντυπωσιακή αλυσίδα λιανικής στον κόσμο.

Πηγή:Wikipedia

Σημείωση castellano.gr: Η ορθή προφορά του ονόματος είναι Θάρα, αλλά στην Ελλάδα έχει λανθασμένα επικρατήσει το Ζάρα.

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
1 Comment
  1. 13 έτη ago
    misscatrina

    Ναι το κατάστημα Zara έχει πολύ ωραία ρούχα … αλλά ακριβά. Έχει ανοίξει καινούριο κατάστημα μεγάλο στο εμπορικό στον Άγιο Δημήτριο. Το ξέρατε εσείς ότι υπάρχει και κατάστημα Zara με είδη σπιτιού??? :shock:

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon