Luis Buñuel-ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

O Luis Buñuel θεωρειται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας του κινηματογράφου και ο πιο σπουδαίος σκηνοθέτης της Ισπανίας, μία χώρα που αναμφισβήτητα έχει προσφέρει εξαιρετικούς σκηνοθέτες στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, ο Luis Buñuel γεννήθηκε στην Calanda της Ισπανίας το 1900. Η οικογένειά του σύντομα μετακόμισε στη Zaragoza , όπου κατέληξε να είναι μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες της περιοχής. Ο Buñuel επέλεξε να σπουδάσει στη Μαδρίτη, όπου γνώρισε και έγινε στενός φίλος με τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο Salvador Dalí , αλλά και το σημαντικότερο ποιητή της Ισπανίας, F.G.Lorca. Το 1925 αποφασίζει να μετακομίσει στο Παρίσι, όπου είχε και την πρώτη του σκηνοθετική εμπειρία.

Το 1929 γυρίζει την πρώτη του ταινία, τη μικρού μήκους διάσημη πλεόν ‘un chien andalou'(ένας ανδαλουσιανός σκύλος). Η ταινία διακρίνεται από έντονο υπερρεαλισμό και θεωρείται ότι είναι η πιο σουρεαλιστική ταινία όλης της καριέρας του.

Το 1930 αποφασίζει να γυρίσει στην πατρίδα του, καταφεύγει, όμως, στις Η.Π.Α. το 1936 λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία. Η παραμονή του στην Ισπανία κρίθηκε άκρως επικίνδυνη λόγω της δικτατορίας του Franco, ενώ το τέλος του θα μπορούσε να ήταν παρόμοιο του φίλου του Lorca που τελικά δολοφονήθηκε στην πατρίδα του.

Το 1926 μεταναστεύει στο Μεξικό που τελικά έγινε δεύτερη πατρίδα για αυτόν. Η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί εκεί είναι το ‘Gran casino’. Τελικά αποφασίζει να μείνει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του, κάνοντας, όμως, συχνά ταξίδια σε Γαλλία και Ισπανία προκειμένου να γυρίσει διάφορες ταινίες.

Οι σημαντικότερες ταινίες του είναι γαλλικές παραγωγές. Ας αναφέρουμε μερικές:
– ‘belle de jour'(Η ωραία της ημέρας),
– ‘la charme discret de la bourgeoisie'(η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας),
– ‘cet obscur objet du desir'(το σκοτεινο αντικείμενο του πόθου),
– ‘le fantome de la liberte'(το φαντασμα της ελευθερίας)

Πέθανε το 1983 στο Μεξικό.

Κατηγορία: ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
4 Comments
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

    Μόνο εμένα μου τη σπάει αυτός και τον θεωρώ ότι να’ναι και υπερεκτιμημένο και δεν έχω καταφέρει να ολοκληρώσω ούτε μια ταινία του;

  2. 13 έτη ago
    Roja

    εγώ είδα το καλοκαίρι σε έναν υπέροχο θερινό κινηματογραφο-ζεφυρος λεγεται-το φαντασμα της ελευθεριας. Πολυ αστεια μου φανηκε, περασα καλά, αλλα το νοημα δεν το πολυκαταλαβα.
    ειδα επισης τη διακριτικη γοητεια της μπουρζουαζιας
    μια απο τα ιδια

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon