ΛΑΜΑ / Η ΛΑΤΙΝΑ ΚΑΜΗΛΑ

Το λάμα (Llama: προφέρεται “γιάμα” ) , κατά το ελληνικότερον “προβατοκάμηλος”, είναι θηλαστικό  συγγενές της καμήλας το οποίο ζει στα βουνά του Περού, της Βολιβίας, στο Εκουαδόρ και σε μερικές ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι φυτοφάγο. Το ύψος  του κυμαίνεται συνήθως 1,00μ – 1,20μ και ζυγίζει περίπου 100 κιλά!!

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χρώματος τριχώματος από κόκκινο έως καστανό και από μαύρο έως άσπρο. Είναι πολύ χαριτωμένο μιας και έχει κοντόστενο κεφάλι και περίεργο στόμα.  Η κυοφορία του ζώου κρατάει 10 μήνες και γεννάει μόνον ένα πιτσιρίκι!!! Το τέκνον μέσα σε 1,5 – 2 χρόνια έχει δημιουργήσει την δική του οικογένεια, οπότε τα μικρά δεν μένουν πολύ με τους γονείς τους.

Ζει ψηλά στα βουνά, στα οροπέδια διότι αρέσκεται στα ψυχρά κλίματα. Οι ορεινοί ντόπιοι χρησιμοποιούν το αρσενικό ως μέσο μεταφοράς καθώς μπορεί να διανύσει 30-40 χλμ ημερησίως με βαρύ φορτίο στην πλάτη. Είναι υπάκουο ζώο και πολύ φιλικό προς τον άνθρωπο.

Τα θηλυκά είναι σχετικά αδύναμα, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα μεταφοράς, και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή μαλλιού. Επίσης οι ντόπιοι πίνουν πολύ και το γάλα  του ζώου.

Οι Ινκας είχαν τα λάμα υπό αυστηρότατη προστασία. Δυστυχώς όμως σήμερα τα ζώα αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ακατάπαυστης θήρευσης τους για το κρέας τους, το δέρμα τους και το μαλλί τους.

Κατηγορία: ΔΙΑΦΟΡΑ
2 Comments
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (admin)

    πο πο μαλακα μου, ειναι…. ΤΕΛΕΙΟ!!!!

  2. 13 έτη ago
    Rosa

    θελω να παρουμε ενα λαμα να το βαλουμε στην αυλη μας να κανει παρεα με τις γατουλες
    http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPMLlJwqyoOBvmG9UetpEQRUlvDWQpSqVFsdV049TkNTXb0lSJVg

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon