το ισπανικο αλφαβητο (el abecedario)

Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από το Ισπανικό αλφάβητο. Ως γνωστόν χρησιμοποιεί λατινικούς χαρακτήρες (λατινική γλώσσα άλλωστε) και μοιάζει με τα γνωστά μας Αγγλικά αλλά έχει όμως κάποιες σημαντικές διαφορές και σε μερικά γράμματα και στον τρόπο που προφέρονται τα γράμματα.

A (α)
B (μπε)
C (θε)
Ch (τσε)
D (δε)
E (ε)
F (έφε)
G (χε)
H (άτσε)
I (ι)
J (χότα)
K (κα)
L (έλε)
LL (έγιε)
M (έμε)
N (ένε)
Ñ (ένιε)
O (ο)
P (πε)
Q (κου)
R (έρρε)
S (έσε)
T (τε)
U (ου)
V (ούβε)
W (ουβεδόβλε)
X (έκις)
Y (ιγριέγα)
Z (θέτα)

Σε επόμενο θέμα πολύ σύντομα θα δούμε και παραδείγματα προφοράς σε λέξεις με αυτά τα γράμματα και επίσης θα δούμε και τις ιδιαιτερότητες αυτών.

Κατηγορία: ΟNLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑΚΙΑ
75 Comments
  1. 13 έτη ago
    la mujer roja

    η προφορά του ‘χε’ και του ‘κε’στα ισπανικά δεν είναι ουρανική ,όπως η ελληνική, αλλά καθαρά λαρυγγική, οπώς η αραβική

  2. 13 έτη ago
    leader

    να ρωτησω τα γραμματα στο αλφαβητο, στη Λατινικη Αμερικη προφερονται ετσι?η οπου εχει “θ” απλα βαζουμε “σ” στην προφορα?

    • 13 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Ναι, ισχύει αυτό. Οι Αμερικάνοι αντί του Θ προφέρουν Σ ελαφρύ. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν και κάποιοι ακόμα ιδιωματισμοί ανα χώρα (πχ το LL στην Αργεντινή προφέρεται κάπως σαν ζ)

  3. 13 έτη ago
    leader

    α,οκ..δηλαδη αμα με βαλουν να πω το αλφαβητο στο Μεξικο, θα πρεπει να τα αλλαξω ..okay σ’ευχαριστω πολυ… :D

    • 13 έτη ago
      Rosa

      δε θα προσαρμοζεσαι
      θα διαλεξεις μια προφορα και με αυτην θα πορευεσαι
      διαλεξε αυτη που σε εκφραζει καλυτερα απο τις τοσες που υπαρχουν

  4. 13 έτη ago
    leader

    καλα λες…αλλα αν για παραδειγμα μαθω με μεξικανικη προφορα, που την προτιμω, αμα θελω να παω να δωσω εξετασεις εδω στην Ελλαδα για πτυχιο ισπανικων, θα εχω προβλημα ε?

    • 13 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Οχι… δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα…

      • 13 έτη ago
        leader

        δεν ηξερα που αλλου να ρωτησω και συγγνωμη αν ειναι ασχετο με την ενοτητα και χαζο αυτο που θελω να ρωτησω: ξερετε αν η νοηματικη ειναι η ιδια στα ισπανοφωνα ισπανικα και στα λατινο-ισπανικα?ή και εκει είναι διαφορετικη η νοηματικη?

        • 13 έτη ago
          leader

          βασικα, το εψαξα και βρηκα οτι ειναι διαφορετικη η νοηματικη γλωσσα που εχουν στο Μεξικο απ’ο,τι στην Ισπανια, αλλα θα ηταν ευκολο σας παρακαλω αν μπορει καποιος να με βοηθησει?θελω να βρω ενα site με δωρεαν οnline μαθηματα για νοηματικη γλωσσα του Μεξικου, το συστημα λεγεται LSM (Lengua de Señas Mexicana), αν δεν κανω λαθος.θα μπορουσε καποιος να βρει κατι, γιατι τα ισπανικα μου δεν ειναι τοσο καλα..?? :-((

          • 13 έτη ago
            Rosa

            α πολυ ενδιαφερον
            θα το ψαξω μετα
            θα σου απαντησω εδω

          • 13 έτη ago
            Rosa

            αρχικα να σου πω οτι για να μαθεις μια νοηματικη γλωσσα πρεπει ηδη να ξερεις τη φυσικη γλωσσα για να μπορεσεις να αποδωσεις τις λεξεις με νοηματα
            αν τα ισπανικα σου ειναι φτωχα τοτε δυστυχως φτωχη θα ειναι και η νοηματικη που θα μαθεις
            http://delsm.wordpress.com/ σε αυτο το λεξικο μπορεις να βαζεις τη λεξη που σε ενδιαφερει και να βλεπεις το βιντεο στη νοηματικη της μορφη στα μεξικανικα ενω ακομα μπορεις να βρεις διαφορες βασικες λεξεις και φρασεις στο youtube

  5. 13 έτη ago
    leader

    α ωραια!ευχαριστω πολυ! :D

    • 13 έτη ago
      Rosa

      προβλημα θα εχεις μονο αν τις μισες λεξεις τις προφερεις με ισπανικη και τις υπολοιπες με μεξικανικη προφορα
      αν ειναι σαφως ορισμενη δεν τους νοιαζει
      εμενα η εξεταστρια μου στο πρωτο πτυχιο ηταν λατινοαμερικανα

  6. 12 έτη ago
    constantinos faridis

    ñ …χωριατικο; καθολου! οπως και στα ελληνικά στις λεξεις μπάνιο, νιάτα, πανιά.

  7. 12 έτη ago
    constantinos faridis

    μα για να πεις ότι το compañía προφέρεται “χωριάτικα” θα πρέπει να θεωρήσεις ότι το μή χωριάτικο είναι companía, κάτι που δεν ισχύει. Απλώςδημιουργείται αυτή η εντύπωση. το ίδιο είναι στα ιταλικά compagnia και γαλλικά compagnie. Εξ άλλου ο όρος χωριάτικο δεν είναι δόκιμος επιστημονικά από γλωσσολογικής απόψεως. Μια πολύ καλή σελίδα που δίνει όλες τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες των προφορών συμφώνων και φωνηέντων (τι δίνει απεικονιστικά, συμβολικά και ηχητικά) είναι η εξής:

    http://www.uiowa.edu/~acadtech/phonetics/spanish/frameset.html

    • 12 έτη ago
      Rosa

      εμεις το λεμε ετσι συμβατικα
      σε πληροφορω μαλιστα οτι η γαλλικου μου οταν ξεκινησαμε μαθηματα μου ανεφερε την προφορα αυτου του διφθογγου που λες ως :yes: βλαχικη :yes: για να το καταλαβω
      σιγουρα δεν ειναι επιστημονικος ορος αλλα βολευει

  8. 12 έτη ago
    constantinos faridis

    σιγουρα βολευει…ειναι μια συμβατικη πρακτικη που ακολουθω πολλες φορες κι εγω για να δωσω να καταλαβουν οι μαθητες μου π.χ. στα ιταλικα την προφορα του ce τους λεω προφερεται ακριβως οπως κεφαλή στα Κρητικά (παχύ τσι δηλαδή…τσεφαλή)

  9. 12 έτη ago
    mixaela zografou

    einai polu wraia ta isoanika kai pisteuw pws auto to site 8a me voh8eisei polu :)

  10. 12 έτη ago
    pappmix

    Μόλις έγινα μέλος της σελίδας!Συγχαρητήρια για την άψογη σελίδα σας!Επιτέλους μπορώ να πραγματοποιήσω ένα όνειρο μου,να μάθω ισπανικά!θα πω και κάτι στα ισπανικά:HALA MADRID!HALA PANATHINAIKOS!

  11. 12 έτη ago
    Nikoletta

    Καλησπέρα!! Είμαι ολοκαίνουρια μαθήτρια στο site σας και τολμώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί!Έχω φτάσει ήδη στο κεφάλαιο Στίξη και περιμένω πως και πως να μελετήσω για να μπορέσω να προχωρήσω! έχετε κανει εξαιρετική δουλειά!! Βuenas noches!!!!

  12. 12 έτη ago
    FilitsaT

    Γειά σας!Μήπως ξέρετε αν υπάρχουν βιβλία για τα Ισπανικά,χωρίς να πληρώνω καθε μήνα;

  13. 12 έτη ago
    FilitsaT

    εννοω βιβλιο σαν την linguaphone…αλλα σε αυτη πρεπει να πληρωνεις καθε μήνα…

  14. 12 έτη ago
    evaki

    καλησπερα!ειμαι καινουργια στο site σας κ εχω ενθουσιαστει παρα πολυ.συγχαρητηρια κ σας ευχαριστω.εχετε κανει εξαιρετικη δουλεια!

  15. 12 έτη ago
    teri

    καλησπέρα. :-)) είμαι εγώ καινούρια στο site σας! έχετε κάνει καταπληκτική δουλειία μπραβο,!! είναι όνειρο ζωής κάποια στιγμή να μιλάω ισπανικά και τώρα πιστευω θα το πραγματιποιήσω. και πάλι μπραβο είστε φοβεροί..!!! :-D :-D

  16. 12 έτη ago
  17. 12 έτη ago
    lily

    hola !!! Ειμαι και εγω καινουρια στο site και θελω να σας ευχαριστησω πολυ που εχετε κανει τοσο καλη δουλεια για εμας που θελουμε να μαθουμε χωρις χρηματα !!!

  18. 12 έτη ago
    Elenhcalonika

    holaaa..!ηθελα να ρωτησω αν ξερετε κανενα site που λεει τις διαφορές αναμεσα στα ισπανικα και στα αμερικανικα por favor??? :-D

    • 12 έτη ago
      Rosa

      δεν εχω κατι στα υποψιν μου
      παντως εδω κατα καιρους βαζουμε θεματα σχετικα
      για οποιαδηποτε απορια μπορεις να ανοιξεις σχετικο θεμα στο φορουμ

  19. 12 έτη ago
    Elenhcalonika

    ναι το ξερω..παντως πολυ καλη δουλεια κανετε. :-)

  20. 12 έτη ago
    emilia.p

    Kalhmera sas kai polla polla bravo gia to site sas! Mia erwthsh: se osa video vazw gia na akousw thn ispanikh alphavita to C to proferoyn “se” kai oxi “8e” einai kai ta dyo swsta? ?:-)

  21. 12 έτη ago
    marialeo

    Καλησπερα σε ολους. Ειμαι πολυ χαρουμενη που σας βρηκα και θα μαθω Ισπανικα τα οποια λατρευω. Προς το παρον μιλαω Αγγλικα, Γαλλικα και Ιταλικα. Ποια γλωσσα θεωρειται οτι θα με βοηθησει ιδιαιτερα και μπορω να παρω καποια βιβλια γραμματικης ισως η και καποιο εξασκησης? Περιμενω απαντηση σας. :-)) :-)) :-))

    • 11 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Τώρα είδα το σχόλιο :rotfl:
      Αφου ξέρεις ήδη Γαλλικά & Ιταλικά, δεν νομίζω να αντιμετωπίσεις ιδιαίτερες δυσκολίες στα Ισπανικά.
      Για βιβλία κτλ δες τα σχετικά θέματα στο φόρουμ…

  22. 11 έτη ago
    Andria

    Γεια σας, είμαι και εγώ κανούρια εδώ..αν και δεν γνωρίζω αρκετά Ισπανικά τα υπερ-λατρεύω..και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία χάρη σε εσας..και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό.. Όμως έχω μία απορία..Με αυτά τα μαθήματα θα μπορώ να μάθω ”άψογα” Ισπανικά?… Αν σας ενδιαφέρει κάπιους απο εσας στο Youtube υπάρχει μια τέλεια σειρά Ισπανική το ”Λούκας και Σαρα” ειναι στα Ισπανικά αλλα με υπότιτλους στα Ελληνικά όπου εκεί έχω μάθει λίγα Ισπανικα..:)

    • 11 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Ακόμα ανεβάζουμε μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση.
      Εχουμε δρόμο ακόμα. Προς το παρόν, με όσα έχουμε κάνει, είμαστε σε ένα μέτριο-ικανοποιητικό επίπεδο.
      Εχεις λινκ για τη σειρά; Ενδιαφέρουσα ακούγεται. Εμένα με είχε βοηθήσει το “el internado”

  23. 11 έτη ago
    Andria

    ωραιά χαίρομαι..θέλω πολύ να μάθω καλά Ισπανικά..ναι υπάρχει λινκ απλά τα πρώτα επεισόδια δεν είναι ολοκλήρα .απλά είναι τα περισσότερα κομμάτια μόνο με τους πρωταγωνιστές..σιγά σιγά όμως μεγαλώνουν..http://www.youtube.com/watch?v=yM3KVPzleOQ αυτό είναι το λινκ.. το el internado είναι με υπότιτλους?

    • 11 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Το είχα βρει στο dailymotion με ενσωματωμένους Ελληνικούς υπότιτλους, αλλά πρέπει να το έχουν κατεβάσει τώρα για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων… Για κάνε μία αναζήτηση και εδώ μέσα, είχαμε ανεβάσει ένα θέμα.

  24. 11 έτη ago
    Andria

    οκ σας ευχαριστω..

  25. 11 έτη ago
    eleniinele

    vrika tuxaia to site sas…na sas po oti einai uperoxi i douleia sas…ksekinisa siga siga me poli enthousiasmo, elpizo na min ta paratiso

  26. 11 έτη ago
    JennyChris

    καλημερα !! σημερα ανακαλυψα την σελιδα σας επειδη εδω και ενα χρονο προσπαθω μονη μου να μαθω ισπανικα . χαιρομαι παρα πολυ γιατι την βλεπω αρκετα ενημερωμενη και ελπιζω να με βοηθησετε στην γλωσσα . παρολο που εχω προχωρησει σε μαθηματα θα ξαναρχισω να διαβαζω και ευχομαι να μην νοιωθω τωρα πια αβοηθητη .ευχαριστω .

  27. 11 έτη ago
    writer90

    :hugright: :hugleft: Συγχαρητήρια για τη μεγάλη προσπάθεια και τη βοήθεια που μας παρέχεται !! Είμαι νέο μέλος και έχω ενθουσιαστεί με τα ισπανικά :party: , Ήδη ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα μαθήματα με την ημερολογιακή σειρά, ενώ ακούω και ισπανικά τραγούδια :music: κυρίως της Thalia :jump: . Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μελετώντας όλα τα μαθήματα που έχετε βάλει, σε ποιο επίπεδο γραμματικής – λεξιλογίου μπορώ να φτάσω ; (Επίπεδο Α1 – Α2, Β1 – Β2). Σκέφτομαι να μάθω ορισμένα πράγματα μόνη μου και από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, να πάω σε ένα πολύ καλό φροντιστήριο της γειτονιάς μου για τα ισπανικά. Γνωρίζω άριστα αγγλικά, αλλά και γαλλικά και ιταλικά σε ικανοποιητικό επίπεδο, και θέλω να εμβαθύνω και στα ισπανικά, μιας και είναι μία από τις τρεις διεθνείς γλώσσες :jump: . Ποια η γνώμη σας για τις σκέψεις μου ; Σας ευχαριστώ πολύ :bye:

    • 11 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Λογικά, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε “πλησιάσει” στο επίπεδο Β2 όσον αφορά τη γραμματική. Τα μαθήματα συνεχίζονται δυναμικά κάθε εβδομάδα.

      Καλώς ήρθες στην παρέα μας!!

  28. 11 έτη ago
    writer90

    Σας ευχαριστώ πολύ :-) , καλώς σας βρήκα <3

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon