προφορα στα ισπανικα – θ ,σ ή τιποτα?

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, γενικός κανών είναι ότι το -θ ( -c ή -z) προφέρεται στην Ισπανία, ενώ στη Λατινικη Αμερική οι αντίστοιχοι φθόγγοι προφέρονται -σ. Αυτός ο κανόνας, όμως, είναι πολύ γενικός, καθώς εξαιρέσεις υπάρχουν πολλές , ακομα και μέσα στην ίδια τη χώρα.

Όπως εδώ υπάρχουν τοπικές διαλέκτοι που διακρίνονται και από την προφορά τους, έτσι και στην Ιβηρική Χερσόνησο η προφορά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι είναι οι Ισπανοί που έχουν την ‘αυστηρή’ προφορά που εμείς έχουμε στο μυαλό μας , που θυμίζει την ακαδημαική και που γίνεται εύκολα κατανοητή από όλους. Η πλειοψηφία έχει δικούς της κανόνες προφοράς, κάτι που καθιστά την Ισπανική τη μοναδική γλώσσα παγκοσμίως που έχει τέτοιο εύρος διαφορετικής προφοράς από τα άτομα των οποίων αποτελεί μητρική γλώσσα.

Στη Μαδρίτη υπάρχει σαφής διαφορά του θητα και του σίγμα, κάτι που δε συμβαίνει στην Ανδαλουσία ή στην Καταλανία, για παράδειγμα, όπου δεν υφίσταται τέτοιος διαχωρισμός και αμφότεροι φθόγγοι προφέρονται αδιακρίτως. Στη Βαλένθια , από την άλλη, οι ντόπιοι ακούγονται σαν ψευδοί προφέροντας έντονα το θητα, αλλά και αφαιρώντας το σιγμα απο τις λεξεις , ηχητικά βέβαια.

Αλλά και στη Λατινική Αμερική τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Στην Αργεντινή η προφορά συνήθως είναι αρκετά ξεκάθαρη, με έντονη προφορά του σιγμα και υποκατάσταση του θητα απο αυτό. Το ίδιο ισχύει γενικά και στην Κολομβία, τη Χιλή και τη Βολιβία. Σε ορισμένες φυλές ,όμως, η ακουστική αίσθηση του ψευδού υπάρχει επίσης. Στο Πούερτο Ρίκο και στο Μεξικό, για παράδειγμα, κανείς μπορεί συχνά να συναντήσει ‘μη καθαρές’ προφορές, όπου το σιγμα παραλείπεται παντελώς και τη θέση του παίρνει ένα ελαφρύ ,ανεπαίσθητο θήτα, που μπερδεύει πολύ την προφορά. Οι συγκεκριμένοι συνήθως παραλείπουν και μερικά φωνήεντα και τα τελευταία γράμματα των λέξεων. Για παράδειγμα η φράση ‘cómo estás’, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προφέρεται ‘κόμο εστάς’ θα προφερόταν από αυτους ‘κόμο ετά’, με το -τ να γίνεται ,πιο έντονα απο το δικό μας, οδοντικό για να συμπεριλάβει την διακριτική προφορά ενός θήτα.

Με τον καιρό θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε τέτοιες προφορές και να εξοικειωθείτε με αυτές.

Κατηγορία: ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1 Comment
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

    Σόυ δε Ανδαλουθία!

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon