EL MATE

Πρόκειται για το παραδοσιακό αφέψημα της Αργεντινής. Μοιάζει πολύ με το τσάι, αλλά η ιδιαιτερότητά του δεν είναι στη γεύση, αλλά στον τρόπο κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, για τους Αργεντίνους είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα, αφού όλοι καλούνται να πιουν από το ίδιο σκεύος, δείχνοντας έτσι τα αισθήματα φιλίας και συντροφικότητας.

Η γεύση του mate είναι αρκετά πικρη, για αυτό και πολλοί τη γλυκαίνουν προσθέτοντας ζάχαρη και μέλι. Πίνεται πολύ ζεστό-καυτό θα λέγαμε-μέσα στο ειδικό σκεύος (απαραιτήτως). Το καταναλώνουν κατά βάση ενήλικες, μιας και περιέχει καφείνη. Οι παρέες συγκεντρώνονται, το τοποθετούν στη μέση του τραπεζιού και πίνει ο καθένας με τη σειρά του. Σπάνια κάποιος θα το καταναλώσει μόνος του, ενώ ακόμα και τότε, είναι υποχρεωμένος να προσφέρει το mate σε όποιον γνωστό δει την ώρα που το πίνει.

Το mate συνηθίζεται επίσης στην Ουρουγουάη, Παραγουάη και Βραζιλία, ενώ συναντάται περιέργως και στη Συρία, ίσως λόγω επαναπατρισμού κάποιων. ΄Οσοι βλέπατε και τους ‘Ατρόμητους’, θα θυμάστε τον κύριο Λουτσέρο να το καταναλώνει μανιωδώς.

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon