turrón

Ας κάνουμε μία βόλτα σήμερα από το παραδοσιακό ισπανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι φίλοι μας οι Ισπανοί λοιπόν τις Αγιες ημέρες των Χριστουγέννων επιλέγουν θαλασσινά για το τραπέζι τους. Αυτό εμάς μας φαίνεται από πολύ έως πάρα πολύ παράξενο, μιας και εμείς τα θαλασσινά τα συνδέουμε κυρίως με τη νηστεία, με την αποχή και όχι με τη γιορτή.
Στην Ιβηρική χερσόνησο λοιπόν , τα χριστουγεννιάτικα αλμυρά εδέσματα μπορεί να μη θυμίζουν σε τίποτα τα δικά μας, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα γλυκά. Όλα τα γιορτινά γλυκά των Ισπανών έχουν να κάνουν με ξηρούς καρπούς-αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια-συνήθως αλεσμένους σε σκόνη, που παραπέμπουν πολύ στους κουραμπιέδες μας, αλλά και σε μορφή πάστας ή ολόκληρα κομμάτια, που θυμίζουν έντονα το μαρζιπάν και τα δικά μας παραδοσιακά νησιώτικα γλυκα-χαλβαδόπαστα, μαντολάτο, παστέλι κλπ-.
Πρώτο εορταστικό γλυκό , που δε λέιπει από κανένα σπίτι της Ισπανίας, είναι το turrón, που θυμίζει κάτι από χαλβά σιμιγδαλένιο και μαρζιπάν. Η συνταγή είναι απλούστατη , αλλά απαιτεί μία κάποια δεξιοτεχνία και σίγουρα αρκετή προσοχή. Ας τη δούμε

Υλικα

200 γρ ζάχαρη
400 γρ μέλι
700 γρ αμύγδαλα
1 ασπράδι αυγού
1 λεμόνι ακέρωτο

Παρασκευή

Να τονίσουμε κατ’αρχάς ότι τα αμύγδαλα πρέπει να είναι αποφλοιωμένα και καβουρδισμένα. Ρίχνουμε όλα τα αμύγδαλα , μαζί με λίγη από τη ζάχαρη για να μη λαδώσουν,στο μπλέντερ και τα αλέθουμε αρκετά. Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα κάνουμε σκόνη, έτσι ώστε το γλυκό μας να γίνει μαλακό ή να μην τα αλέσουμε εντελώς για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Σε ένα κατσαρολακι τοποθετούμε το μέλι και τη ζάχαρη και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά ,ανακατεύοντας συχνά. Περιμένουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη -και να δημιουργήσουμε ένα παχύρρευστο μείγμα -και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσοχή:υπάρχει κίνδυνος το μείγμα να λιωσει και να γίνει σιρόπι, για αυτό η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή και να αποσυρούμε εγκαίρως.
Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθετουμε στο μείγμα με το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα τοποθετούμε εκ νέου το μείγμα μας σε χαμηλή φωτιά και περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει.Εδώ το μείγμα μπορεί να λιώσει, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα.
Κατ’ευθείαν προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και ξύσμα από το λεμόνι μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το γλυκό μας να παγώσει για 10 λέπτα.
Τοποθετούμε το γλυκό σε καλούπια ή σε μία ενιαία φόρμα, έχοντας βάλει λαδόκολλα από κάτω, αλλά και πάνω από το γλυκό. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες. Το γλυκό πρέπει να διατηρηρθεί εκτός ψυγείου.

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon