tronco de navidad

Πρόκειται για έναν σοκολατένιο κορμό, όπως τον ξέρουμε όλοι μας, που όμως γεμίζεται με πουρέ κάστανο και στολίζεται αναλόγως για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Συνήθως υπάρχει στα γιορτινά τραπέζια, μιας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να παρασκευαστεί, ενώ εμφανισιακά είναι πολύ εντυπωσιακός και γευστικά υπέροχος και φίνος.

Υλικα

150 γρ αλευρι
200 γρ ζαχαρη
4 ασπραδια αυγών
5 κρόκοι
400 γρ κάστανο
150 γρ βουτυρο λιωμενο ζωικο
2 κουταλιές κακαο
λίγο κονιακ
300 γρ σοκολάτα της αρεσκείας σας

Παρασκευή

Χτυπάμε τους 4 κρόκους με 160 γρ ζάχαρη. Προσθέτουμε 50 γρ βούτυρο λιωμένο και όλο το αλεύρι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα σε ενσωματώνουμε στο μείγμα προσεκτικά με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα βάζουμε σε ενα ορθογώνιο ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.

Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί, το απλώνουμε πάνω σε ένα πανάκι ελαφρώς νοτισμενο, αφαιρώντας πολυ προσεκτικά τη λαδόκολλα. Γυρίζουμε το παντεσπάνι φτιάχνωντας ένα ρολό , με τη βοήθεια του πανιού και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Προσοχή:εάν το παντεσπάνι κρυώσει θα μας σπάσει για αυτό το κάνουμε όλο πολύ γρήγορα.

Φτιάχνουμε την κρέμα με τον κρόκο του αυγού, το λιωμένο βούτυρο, τα 40 γρ ζάχαρη, το κακάο, το κονιάκ και τα κάστανα , που έχουμε βράσει ,καθαρίσει και πολτοποιήσει στο μπλέντερ. Το βούτυρο το έχουμε ζεστάνει , έτσι ώστε να εξουδετερώσει οποιαδήποτε μικρόβια από τον κρόκο, ψήνοντάς τον.

Βγάζουμε το ρολό μας από το ψυγείο, τον ξετυλίγουμε προσεκτικά, τον γεμίζουμε με την κρέμα και τον ξανατοποθετούμε στο ψυγείο.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι (baño maría) και περιχύνουμε τον κορμό μας. Διακοσμούμε χριστουγεννιάτικα.

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon