sopa de navidad

Η πραγματική της ονομασία ειναι ‘sopa de galets’ και σερβίρεται ανήμερα των Χριστουγέννων στην Καταλανία. Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά δεν υπάρχουν ακριβώς με αυτή τη μορφή εδώ, αλλά μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με τα γνωστά μας ‘κοχυλάκια’. Το πιάτο αυτό θυμίζει έντονα τον ελληνικό πατσά, αφού η παραδοσιακή συνταγή είναι με πόδι γουρουνιού. Πλέον χρησιμοποιούνται και άλλα κρέατα, αλλά το γουρουνάκι είναι το καλύτερο στη μέση του χειμώνα.

Μιας και η παραδοσιακή συνταγή είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει -είμαι βέβαιη ότι κανείς σας δε θα έχει τα σωστά ζυμαρικά ούτε θα επιχειρήσει να μαγειρέψει ‘πόδι’-, θα προτείνω εδώ μία ‘ελληνοπρεπή’ παραλλαγή που θα έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τους Καταλανούς, που την καταναλώνουν στο γιορτινό τραπέζι-πιστεύω ότι σούπα και ζυμαρικά μαζί σου κόβουν εύκολα την όρεξη- και να προτείνω να καταναλωθεί μετα το πέρας της κραιπάλης των Χριστουγέννων , για να φτιάξει το στομάχι, όπως συμβαίνει και με τον πατσά.

Υλικα

1 πακέτο ζυμαρικά ‘κοχυλάκι’
1 κομμάτι χοιρινό με κοκκαλο
φέτα
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευη

Βράζουμε το κρεατάκι μας, με αρκετό αλατάκι και κρατάμε το ζωμό. Βάζουμε το ζωμό σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλατάκι και πιπεράκι κατα την κρίση μας και αφήνουμε να βράσουν πλήρως. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό, γιατι πρόκειται για σούπα και τα ζυμαρικά δεν πρέπει να στεγνώσουν.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με τριμμένη φέτα (οι Καταλανοί βάζουν φρέσκο τυρί κρέμα) και φρεσκοαλεσμένο πιπεράκι.

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon