jamón serrano

Το Jamón serrano είναι το πιο διάσημο ίσως ισπανικό αλλαντικό, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του. Παράγεται από λευκό χοίρο,συγκεκριμένα απ’τα πίσω πόδια του, ενώ η ιδιαιτερότητά του που το κάνει πολύ νόστιμο, υγιεινό και δημοφιλές είναι ότι -στην παρασκευή του- ολόκληρο το κομματι μετατρέπεται σε αλλαντικό, χωρίς να τεμαχιστεί και να αλεστεί.

Η παρασκευή του είναι μία ολόκληρη διαδικασία, απολύτως φυσική, χωρίς την παρεμβολή χημικών ή μηχανημάτων.

Συγκεκριμένα, το πόδι καθαρίζεται και παστώνεται σε αλάτι για δύο εβδομάδες. Έπειτα, το κρεμάνε για μισό χρόνο να ξεραθεί και κατόπιν για άλλον μισό χρόνο σε ένα δροσερό μερος ώσπου να πάρει την τελική μορφή του.

Η λέξη serrano σημαίνει ‘βουνίσιος, ορεινός’, επειδή στις μεγάλες οροσειρές ξεκίνησε αρχικά η παρασκευή του, που λόγω του ιδανικού κλίματος , η γεύση του απογειωνόταν.

Οι Ισπανοί το καταναλώνουν μανιωδώς, ειδικά στα tapas bar, αλλά πλέον και εδώ μπορούμε να το συναντήσουμε σε μεγάλα supermercados (και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από το ιταλικό προσούτο), αλλά και σε εξειδικευμένα tapas bar.

Κατηγορία: ΚΟΥΖΙΝΑ
18 Comments
  1. 13 έτη ago
  2. 13 έτη ago
    thdim

    Πραγματικά το καταναλώνουν μανιωδώς όμως. Το κόψιμο των φετών (σε ειδική βάση παρακαλώ) είναι σχεδόν οικογενειακή ιεροτελεστία!

  3. 13 έτη ago
    thdim

    Επίσης εχω την τύχη να διαθέτω Jamon στο ψυγείο μου αυτήν την στιγμή που μιλάμε (και λέω να φεύγω σιγά σιγά από το γραφείο για να πάω να τσιμπήσω κάτι, μου ανοίξατε την όρεξη με το post). Έχετε γράψει μήπως για την φρέσκια ιστορία με το Jamon και την μήνυση σε έναν καθηγητή σε σχολείο της χώρας;

    • 13 έτη ago
      Rosa

      απο που το πηρες?
      οχι δε θυμαμαι κατι
      πες μας και θα το ανεβασουμε αυριο

      • 13 έτη ago
        thdim

        μου το έφερε η κοπέλα μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, είναι Ισπανίδα και πηγαινοερχόμαστε συνέχεια μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και Ολλανδίας (όπου και εργάζεται).

        Η ιστορία είναι λίγο φρίκη, καθώς ένα παιδί μουσουλμάνων έκανε μήνυση σε έναν καθηγητή γιατί χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για την διδασκαλία την λέξη Jamon! (που για τους Ισπανούς είναι κάτι σαν το Τζατζίκι!). Ήμουν Ισπανία για της γιορτές και όλοι για αυτό λέγανε. Δείτε και αυτό για περισσότερα http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_28388.shtml

        και keep up the good work!

  4. 13 έτη ago
    tmnd

    Ποιο γνωστό ως Jamon Iberico. Για τους Ισπανούς είναι κάτι σαν θρησκεία. Έχω δει μπούτι να αξίζει 3,000€.
    Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ότι πέρσι τα Χριστούγεννα μαζί με αγορές σε πολυκατάστημα Ηλεκτικών ειδών έδιναν δώρο jamon.

  5. 13 έτη ago
    tmnd

    Ιστορία: “Ειμαι Μαδρίτη σε φίλους Ισπανούς και προσπαθούν να μου εξηγήσουν τη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις ποικιλίες του Jamon. Δοκιμάζω το πρώτο (φθηνο) ωραίο. Δοκιμάζω το Δεύτερο (ακριβό) και αυτό ωραίο. Δοκιμάζει ο Ισπανός το πρώτο λέει καλό. Δοκιμάζει το δεύτερο και κόντευε να κλάψει απότην απόλαυση” αυτό που θέλω να πω είναι ότι το jamon για τους Ισπανούς είναι κάτι παραπάνω από ένας μεζές…

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon