TΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΝΤΕ ΖΑΝΕΪΡΟΥ

Το καρναβάλι του Rio de Janeiro στην Βραζιλία είναι αναδιαμφισβήτητα το διασημότερο καρναβάλι στον κόσμο. Χρονολογείται απο το 1723, την εποχή που ακόμα η Βραζιλία ήταν αποικία των πορτογάλων. Στην αρχή ήταν επηρεασμένο από τις αποκριάτικες παραδόσεις των ευρωπαίων αποικιοκρατών, οι οποίες περιελάμβαναν εύθυμους χορούς στα σπίτια των ευγενών.

Όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, οι cariocas (έτσι λέγονται οι κάτοικοι του Ρίου) αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν το καρναβάλι τους από αυτό της Πορτογαλίας και να εισάγουν ντόπια στοιχεία, όπως την αφρικάνικη μουσική, τις παραδόσεις των αυτοχθόνων ινδιάνων. Επίσης λέγεται ότι είχαν σαν πρώτυπο το παριζιάνικο καρναβάλι.

Το ποιο σημαντικό στοιχείο των φανταχτερών καρναβαλικών παρελάσεων τους είναι η συμμετοχή των “escolas de samba”, δηλαδή οι σχολές σάμπα. Αυτές οι σχολές είναι πολύ δημοφιλείς στην Βραζιλία, αφού κάθε γονιός γράφει το παιδί του σε μια από τις εκατοντάδες σχολές για να μάθουν να χορεύουν τον εθνικό χορό της χώρας τους. Έτσι, το καρναβάλι είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση στην οποία επιδεικνύουν την δουλειά που έγινε όλο το χρόνο στις σχολές αυτές και να ανταγωνιστούν τις άλλες. Κάθε σχολή επιλέγει ένα θέμα και προσπαθεί να εντυπωσιάσει η κάθε μια με τις στολές που επιλέγει.

Σημαντικό επίσης μέρος κρατούν η “porta-bandeira”, η κοπέλα που κρατάει την σημαία της σχολής και η “mestre-sala” που δουλειά της είναι να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην “porta-bandeira”.

Το καρναβάλι διεξάγεται στο “Sambódromo”, στάδια ειδικά φτιαγμένα για το καρναβάλι. Εκτός από την σάμπα, μπορούν να ακουστούν και άλλα είδη μουσικής, όπως το βαλς και η πόλκα. Μετά την μεγάλη παρέλαση στο “Sambόdromio” ακολουθούν μεγαλοπρεπείς βραδιές χορού στην παραλία και στα ξενοδοχεία της Ιπανέμα.

Το φετινό καρναβάλι του Rio συμπίπτει με το δικό μας, η μεγάλη παρέλαση θα διεξαχθεί στο Σάββατο 5 Μαρτίου. Τι λέτε? Προλαβαίνουμε να βγάλουμε εισητήρια?

Κατηγορία: ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
4 Comments
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

    οι cariocas (έτσι λέγονται οι κάτοικοι του Ρίου)

    Δηλαδή οι γυναίκες στο Ρίο πως λέγονται; Καριόκες;

  2. 13 έτη ago
    juan_griego

    χαχαχα όχι cariocas, είναι το ίδιο και στα δύο γένη – τους μαρκαδόρους μου θυμισες!

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon