απο που προερχεται η λεξη ‘καρναβαλι’?

Το καρναβάλι είναι πλέον μία διεθνής λέξη που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει τη γιορτή των Αποκριών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονται και μαζί διασκεδάζουν και χορεύουν σε ένα ξέφρενο ετήσιο γλέντι. Ποια είναι, όμως, η ρίζα της λέξης ‘καρναβάλι’?

Το καρναβάλι είναι μία σύνθετη λέξη λατινικής προέλευσης, που αποτελείται από τη λέξη ‘carne’, που στα λατινικά σημαίνει κρέας και τη λέξη ‘levare’ , που θα πει ‘σηκώνω’ (οι αντίστοιχες λέξεις στα Ισπανικά είναι carne και levantar). Η έννοια προφανώς δηλώνει την ημέρα που γίνεται οριστική διακοπή (‘σηκώνω’ , ήτοι παίρνω και ‘διώχνω’ ) της βρώσης κρέατος, η είσοδος, με άλλα λόγια, στην Σαρακοστή και την περίοδο νηστείας.

Η ακριβής ελληνική απόδοση της έννοιας δεν είναι αλλη από τις ‘Αποκριες’ ( περίοδος των Αποκρέων = από +κρέας) , όπου οι πιστοί γιορτάζουν για τελευταία μέρα πριν ξεκινήσει η νηστεία των 48 ημερών.

Κατηγορία: ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
3 Comments
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (eL GitaNo NegRo)

    Οπότε εν ολίγοις, ουσιαστικά έχει την ίδια έννοια και στα Ελληνικα και στα Λατινικά. Η λέξη αποκριά με την λέξη καρναβάλι είναι ταυτόσημες!

  2. 13 έτη ago
    Maggy

    Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την ερμηνεία της λέξης Αποκρια! Ε ρε τι μαθαίνει κανείς όσο μεγαλώνει. Να’ναι καλά το castellano.gr που μας μορφώνει και λίγο όχι μόνο για τα ισπανικά αλλά και για τα ελληνικά!!!! Keep up the good work guys! :yes:

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon