raggaetón

Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορούσαμε να κάνουμε αφιέρωμα στη χιπ-χοπ κουλτούρα του Ισπανόφωνου κόσμου, χωρίς εκτενή αναφορά στη μουσική raggaeton. Και αυτό γιατί , ειδικά στη Λατινική Αμερική , το χιπ-χοπ είναι αρρηκτα συνδεδεμένο με το ρεγκετόν. Είναι ο πρώτος ρυθμός που έρχεται στο μυαλό κάθε ανθρώπου εκεί όταν ακούει τον όρο χιπ-χοπ.

Η ρεγκετόν είναι η λατινοαμερικάνικη μουσική του δρόμου, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια σαν τη ‘ ρεγκε των Ισπανόφωνων ‘. Αναμίχθηκαν , όμως, σε αυτήν τόσα πολλά στοιχεία, που σήμερα μόνο ρέγκε δε θυμίζει. Οι μουσικές επιρροές της είναι πολλές, τόσο από τη Λατινική Αμερική όσο και από άλλες ηπείρους.

Στη ρεγκετόν ο τραγουδιστής μπορεί είτε να ραπάρει είτε να τραγουδά κανονικά. Η αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα τραγούδια έχουμε μία ενδιάμεση κατάσταση, που δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ούτε σαν ραπάρισμα ούτε σαν κανονικό τραγούδι.

Η μουσική αυτή αρχικά ήταν underground. Με τα χρόνια, όμως, η μορφή της άλλαξε, κάτι που συντέλεσε στο να γνωρίσει μεγάλη αποδοχή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και να γίνει διεθνώς γνωστή κάποια χρόνια αργότερα. Εμείς στην Ελλάδα μάλλον τη μάθαμε πριν λίγα χρόνια μέσα από το ‘Gasolina’ του Daddy Yankee, αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον υπόλοιπο μη ισπανόφωνο κόσμο.

Τα θέματα των στίχων των κομματιών είναι συνήθως εμπορικά: το σεξ, οι γυναίκες, τα χρήματα και οι ραπ κόντρες κυριαρχούν, με τα κοινωνικά θέματα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η λέξη ‘raggaetón’, θα μπορούσε να αποδοθεί με τον όρο ‘σαν ρέγκε’ στα Ελληνικά.

Κατηγορία: ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
1 Comment
  1. 13 έτη ago
    Meet-sos (admin)

    Yo Re MaN, t0 HiPh0p iNe tA 4 ct0xeiA, e y0, MCing, DJing, Graf & Break… FuCk ReGGet0n Re mAn… b00m bAp 4 LiFe!

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon