Καταλανικα για… τουριστες!!

Σήμερα αντί για τα γνωστά μας μαθήματα Ισπανικών… θα δούμε δύο βιντεάκια με τις βασικές εκφράσεις των Καταλανικών!! Οπότε, άμα βρεθείτε ως επισκέπτες στην Βαρκελώνη ή σε κάποια άλλη Καταλανική πόλη, να μπορείτε να πείτε κανα-δυο βασικά πράγματα!!


Κατηγορία: ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
3 Comments
  1. 12 έτη ago
    Agogiatis

    Εχτές, 24/4/12, στην περιγραφή του ημιτελικού του Champions League, Barça – Chealsea, ο ένας από τους δύο εκφωνητές πέταξε ένα “μαργαριτάρι”, έκανε γκάφα. Συγκεκριμένα, θέλοντας να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι οπαδοί της Barça παρότρυναν την ομάδα τους, τελείωσε τη φράση του: ” στο ιδίωμα τους, στην Καταλανική διάλεκτο”. Δεν υπάχει καμμία “Καταλανική διάλεκτος” αλλά η επίσημη ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Ανήκει βέβαια στις ρομανικές ΓΛΩΣΣΕΣ όπως και τα Ισπανικά, αλλά γλωσσολογικά είναι ξεχωριστή γλώσσα, όπως τα Ιταλικά και τα Πορτογαλικά. Αρκεί μια ματιά σε οποιονδήποτε πίνακα με τη λίστα των Νεολατινικών ή Ρομανικών ΓΛΩΣΣΩΝ για να το διαπιστώσει κανείς αυτό. Το Ισπανικό Συνταγμα την αναγνωρίζει ως μια από τις τέσσερις ΓΛΩΣΣΕΣ της Ισπανίας και επίσημη της περιοχής της Καταλονίας. Αναγνωρίζει τα Καστιλιανά ως επίσημη γλώσα της χώρας (τα διεθνώς γνωστά και ως Ισπανικά, εξ ου και το castellano) τα Βάσκικα, τα Γαλικιανά και τα Καταλανικά. Οι τρεις τελευταίες ΓΛΩΣΣΕΣ είναι επίσημες στις περιοχές που μιλούνται. Ο επίσημος όρος που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί για να περιγράψουν αυτές τις τέσσερις γλώσσες είναι lenguas españolas, καμμία σχέση με διάλεκτο. Πιστεύω οτι ήταν μια ατυχή στιγμή για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο.

    • 12 έτη ago
      Meet-sos (admin)

      Κλασσικος εξυπνακιας Σωτηρακοπουλος. Αμα παρατηρησεις λεει πολλα μαργαριταρια σε καθε ματς για πραγματα που αγνοουμαι.

      Εν τω μεταξυ ο Σπυροπουλος, μονο που δεν εβαλε τα κλαματα οταν το γυρισε η Τσελσι.

  2. 12 έτη ago
    Agogiatis

    Ο :goat: Σωτηρακόπουλος :goat: εχτές έγινε ρόμπα ξεκούμπωτη! :hippo: “ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ!” ούρλιαζε μετά το 2-0, “πως παίζει έτσι η Τσέλσι, θα διασυρθεί!” και πριν τελειώσει τη φράση του έγινε το 2-1. :reallypissed: Μετά το δύο μηδέν είναι λογικό να θεωρούσε κανείς οτι η Μπάρσα είχει ένα μεγάλο προβάδισμα, αλλά ούτε ο πιο άρρωστος οπαδός δεν θα έβγαζε τέτοιο απόλυτο”ποιστοποιητικό θανάτου” για την Τσέλσι τόσο νωρίς. Τις ηλιθιότητες περί “καταλανικής διαλέκτου” τις είπε ο Σπυρόπουλος. Ενας οπαδός της Μπάρσα που έχει έστω μια μικρή ιδέα για το τι συμβολίζει η Μπάρσα δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια βλακεία περί “καταλανικής διαλέκτου” που για τον συγκεκριμένο άνθρωπο δείχνει και αγραμματοσύνη γιατί έχει περιγράψει δεκάδες αγώνες της Μπάρτσα, δεν είναι ένας απλός φίλαθλος. Ο :pig: Σπυρόπουλος :pig: δεν είναι Μπάρτσα. Μπορεί να στενοχωρήθηκε γιατί μπορεί να είχε παίξει στο στοίχημα Μπάρτσα – Ρεάλ για τελικό. :reallypissed: Όσο για τον αποκλεισμό, δεν μπορεί να είναι κάθε χρόνο τελικό η Μπάρσα, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. :cry: :cry: :cry:

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon