ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤ.ΘΗΤΕΙΑ

Η Argentina είναι μία από τις λίγες Ισπανόφωνες χώρες που δεν έχει υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία για τους πολίτες της. Η Αργεντινή κατέργησε την υποχρεωτική θητεία το 1994 και την αντικατέστησε με μισθοφορικό στρατό.

Η κατάργηση της θητείας ήταν επακόλουθο της έλλειψης εμπιστοσύνης στο στρατό, της μείωσης του προυπολογισμού που ανάγκασε τον στρατό να στρατολογεί λιγότερους νεοσύλλεκτους, την εμπειρία του πολέμου στα νησία Φόκλαντ το 1982 που απέδειξε την ανωτερότητα των επαγγελματιών στρατιωτών, και μία σειρά σκανδάλων σχετικά με την βιαιότητα της εκπαίδευσης που κορυφώθηκαν με την δολοφονία του στρατιώτη Omar Carrasco σε μία στρατιωτική βάση το 1994, ως αποτέλεσμα μίας βίαιης άσκησης πειθαρχίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η στρατολόγηση δεν έχει καταργηθεί πλήρως. Ο Στρατιωτικός Νόμος ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου, εθνικής κρίσης ή έκτακτης ανάγκης.

Η στρατολόγηση στην Αργεντινή είναι γνωστή ως la colimba, ενώ οι στρατιώτες ως colimbas. Η λέξη colimba είναι σύνθετη, και παράγεται από τις αρχικές συλλαβές των ρημάτων correr (τρέχω), limpiar (καθαρίζω) και barrer (σκουπίζω), επειδή θεωρούνταν ότι το μόνο που έκαναν οι στρατιώτες ήταν να τρέχουν, να καθαρίζουν, και να σκουπίζουν.

ΠΗΓΗ : ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

Κατηγορία: ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

close
Facebook IconTwitter Icon